Αγγλικό λιμάνι χαρτοπαικτικών λεσχών χωρίς κατάθεση μπόνους κώδικα

Ο γνωστός-εικαστικός ιστορικός της Τέχνης Γιάννης Χριστάκης θα εκθέσει τα έργα του με θέμα «Φθινοπωρινές Αναμνήσεις» την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 8. Η δουλειά αυτή του καλλιτέχνη είναι έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, κυρίως τοπία της Θεσσαλίας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας μας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 11. Το Σάββατο θα είναι ανοιχτή 11. Μέσα από τη μοναδική του ικανότητα να κινείται με άνεση και αγάπη τόσο σε ηλεκτρικές μπαλάντες όσο και σε αυθεντικά λαϊκά ακούσματα, κάνει μια αναδρομή στα τραγούδια που τον χαρακτήρισαν. Από κομμάτια των Πυξ Λαξ σε τραγούδια της προσωπικής του πορείας αλλά και σε απρόβλεπτες διασκευές αγαπημένων τραγουδιών καθώς και στα νέα του τραγούδια σε στίχους του σπουδαίου Άλκη Αλκαίου που πρόσφατα κυκλοφόρησαν στο άλμπουμ «Η Αυλή των Τρελών». Μαζί του σε αυτή την προσπάθεια και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, «ο άνθρωπος ορχήστρα» όπως συχνά τον αποκαλούν.

Πληροφορίες και κρατήσεις στο 2410256. Τα καλοριφέρ παραμένουν σβηστά, τα αιρκοντίσιον, που μας έσωσαν το καλοκαίρι, καλούνται να κρατήσουν άμυνα και τον χειμώνα. Όχι για πολύ, έτσι «κάνα δυο ωρίτσες, ίσα ίσα να σπάσει» λίγο το βράδυ. Και εμείς ανακαλύπτουμε —όπως εδώ και χρόνια οι Βορειοευρωπαίοι ότι, «εντάξει βρε παιδί μου, αντέχουμε δεν είναι λόγος να ανάβουμε με το παραμικρό το καλοριφέρ. Αρκετά κοροϊδέψαμε. Τώρα θα γίνουμε πραγματικοί πολίτες Κράτους της. Στην Αγγλία ας πούμε. Εκεί που παρά τις πραγματικά χαμηλές θερμοκρασίες τα καλοριφέρ ανάβουν με το σταγονόμετρο. Ακόμη και στα μεγάλα και πλούσια πολυκαταστήματα. Εκεί όπου αντιλαμβάνεσαι ότι στη ζωή δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Όπου τα ίδια «κουρασμένα παλικάρια» πραγματοποίησαν από μια τυπική συγκέντρωση και πορεία για το «Πολυτεχνείο» έκαστος, ίσα που να βγει η υποχρέωση, και πάντα χώρια, για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, παρά την κρισιμότητα των καιρών, μάλλον δεν χαλάλισε το Σάββατό της.

Κακά τα ψέματα: Την Άνοιξη,, όπως προέβλεψε και υποσχέθηκε ο κ. Αλεξης Τσίπρας, η Κυβέρνηση θα αντικατασταθεί από μια Κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας», υπό την ηγεσία του. Γενικώς το είδος των πολιτικών εκλείπει από τη χώρα. Τώρα, καριέρα κάνουν οι. Θα είναι κι αυτό μια λαϊκή. Θυμάμαι ότι πρόπερσι, είχα καλέσει την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου να κλαδέψει ένα δένδρο στη γειτονιά, που εμπόδιζε την ορατότητα του δρόμου. Η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε αμέσως. Σε δυο μέρες, για να κλαδέψουν το δένδρο, κατέφθασε συνεργείο. Δηλαδή οι δύο βασικά έκαναν τη δουλειά, οι άλλοι απλώς συμπαρίσταντο. Εγώ βέβαια κουνούσα το κεφάλι. Αλλά εγώ είμαι Έλλην και έχω κάθε δικαίωμα. Και δεν δέχομαι να μας τη λέει τώρα ο κάθε Γερμανός! Αυτά είναι εσωτερικές υποθέσεις. Ράους βρε. Βρε ουστ. Η Ελλάδα είναι απλώς η αφορμή. Σόιμπλε εναντίον Λαγκάρντ και τα μυαλά στα κάγκελα. Σκέφτομαι πώς κατάντησε το άλλοτε αξιοζήλευτο και πλούσιο αυτό κλαμπ που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Που κάποτε βοηθούσε λαούς με Προγράμματα, με ενισχύσεις, με επιδοτήσεις.

Τώρα, κατέληξε ένα γερμανοκρατούμενο κλαμπ όπου ο ένας προσπαθεί να ρίξει τον άλλο. Αν συνέβαινε αυτό στην Ελλαδίτσα, Βερόπουλος, Σούπερ Μάρκετ Λάρισα, Βασιλόπουλος, Μαρινόπουλος, Μασούτης και λοιποί, θα ήταν οι πιο ευτυχείς άνθρωποι του κόσμου. Θα ξεπουλούσαν μέσα σε δύο μόλις ώρες το πολύ! Μεταξύ μας, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη έχει κανείς στο να περιέλθουν τα Ταμεία στον έλεγχο των Βρυξελλών από το να είναι στον έλεγχο των. Εμπρός για το νέο σύνθημα λοιπόν: Και εξηγούν εν πολλοίς την αλλαγή στάσης τους έναντι της Ελλάδας. Ενδεικτικά, αντιγράφουμε από Έκθεση Γερμανού αξιωματούχου ο οποίος εξηγεί στην Κυβέρνησή του γιατί η Γερμανία πρέπει να σώσει την Ελλάδα: Αρχίζουν και σφίγγουν τα. Θωμάς Ψύρρας. Ο οποίος, αφού βγάζει στην ουσία «λάδι» τους μαθητές, τα ρίχνει μάλλον κοινότυπα στους. Είναι κι αυτοί κάτι σαν τους «γνωστούς αγνώστους».

Πολύ βολικό βέβαια να ρίχνουμε τα πάντα σε αγνώστους. Αλλά δυστυχώς τα πράγματα έχουν ονοματεπώνυμο. Που λέει ότι τις περισσότερες ζημιές πλέον προξενούν στα σχολεία οι πέντε — δέκα μαθητές που καταλαμβάνουν ετσιθελικά τα σχολεία, παρακινούμενοι από τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας εκ μέρους των αρχών. Να τα έλεγε κάποιος άσχετος αυτά, θα λέγαμε «τόσο γνωρίζει». Αλλά να τα λέει και ο Θωμάς που έφαγε τη ζωή του στα σχολεία. Πότε θα πούμε κάποτε τα πράγματα με το όνομά τους; Έλεος. Η χώρα χρειάζεται απλές, γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις: Ας έλθουν να τα πάρουν, αφού έτσι κι αλλιώς τα πιο πολλά, με τόσους απανωτούς φόρους κατάντησαν ζημιογόνα. Η κατάσχεσή τους θα είναι έτσι μια απόλυτα. Λοβέρδος προετοιμάζεται να ιδρύσει κόμμα. Δεν ξέρω πώς το βλέπει, αλλά θα έπρεπε κάποιος να του πει ότι από το κόμμα που ίδρυσε προ μηνών η ομόλογος του Λούκα Κατσέλη μετά του ερίτιμου συντρόφου Χ.

Καστανίδη, είναι αμφίβολο αν υπάρχει σήμερα Έλληνας που θυμάται έστω και το όνομά του. Αλλά σιγά τις προβλέψεις. Τελικά θα χρειαστεί μια νέα πτέρυγα στον «Κορυδαλλό». Ίσως και να ονομαστεί «Πτέρυγα Υπουργών Ανδρέα Παπανδρέου». Θα μπορούσε να το δει κανείς και θετικά: Ρουπακιώτης, με αφορμή ότι με το Μνημόνιο θίγονται δικαιώματα του δικηγορικού κλάδου. Δεν γνωρίζω αν θα παραμείνει υπουργός, το βέβαιον είναι ότι σίγουρα θα εκλεγεί παμψηφεί ως ο επόμενος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η κρίση έπληξε και τα λαρισαϊκά σινεμά. Οι αίθουσες που απέμειναν στην πόλη μετριούνται πια στα δάκτυλα ενός χεριού. Πραγματικό πλήγμα για τους Λαρισαίους σινεφίλ, ένα κοινό με σημαντική κινηματογραφική κουλτούρα, σφυρηλατημένη από τα χρόνια του «Ορφέα», του «Παλλάς», του «Βικτώρια», του «Ολύμπια», του «Διονύσια» και τόσων άλλων θερινών σινεμά. Και πώς να βγάλεις το χειμώνα χωρίς τη μαγεία της μεγάλης οθόνης; Η ζωή έχει γίνει πιο φτωχή στη μικρή μας πόλη.

Το Σαββατόβραδο πάντως στα «Στερ» γινόταν λαϊκό προσκύνημα. Εκατοντάδες κόσμου, στην πλειοψηφία του μαθητόκοσμος. Η νέα γενιά των Λαρισαίων σινεφίλ έχει πάρει τη σκυτάλη. Ο θρυλικός Τζέιμς Μποντ, από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες του παγκόσμιου σινεμά, είναι εκεί και περιμένει να γοητεύσει το κοινό του με τις νέες περιπέτειές του στην ταινία Skyfall. Από τους σταθερούς «φαν» του «ατσαλάκωτου» Βρετανού πράκτορα, δεν θα μπορούσα να λείπω από το νέο ραντεβού. Και τον ποιοτικό νεορεαλιστικό κινηματογράφο των Ιταλών και το σοφιστικέ γαλλικό σινεμά, και κάθε άλλη ποιοτική εκδοχή του. Τα παρακολουθούσα κάποτε αυτά τα έργα, παριστάνοντας τον προβληματισμένο κουλτουριάρη, κατά τα πρότυπα της εποχής. Αλλά έρχεται μια εποχή που κάνεις την επιλογή σου. Έτσι, έχω από πολλών ετών προσχωρήσει στη «Χολιγουντιανή» μαγεία. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, βάσει και των εισιτηρίων.

Και δεν είναι τυχαίο. Εν τέλει, κινηματογράφος σημαίνει θέαμα, σημαίνει δράση και κυνηγητό, πλοκή καταιγιστική, σημαίνει ήρωες που υπερβαίνουν το μέσο όρο με τους οποίους έχεις ανάγκη να «ξεχαστείς», ακόμη και να ταυτιστείς. Ο άνθρωπος που βιώνει την επίπονη διαδικασία που λέγεται ζωή, δεν θέλει να δει στη μεγάλη οθόνη να αναπαράγεται η καθημερινή μιζέρια και ρουτίνα. Αυτό μου έδινε πάντα ο Τζέιμς Μποντ. Τον ήρωα που θα ήθελα να είμαι αλλά, σαν κάθε φυσιολογικό άνθρωπο δεν μπορώ. Ένας γοητευτικός «τζέντλεμαν» με τη βρετανική εκδοχή του όρου. Με άψογο κλασικό ντύσιμο, ακριβής, καίριος, καταιγιστικός, έξυπνος. Να μην χάνω την ψυχραιμία μου, ακόμα και όταν κρέμομαι από την άκρη ενός ουρανοξύστη, ή βρίσκομαι μέσα σε έναν λάκκο με κροκόδειλους. Να διαθέτω το φλέγμα και το δηλητηριώδες χιούμορ του, να τα βάζω με τους «κακούς» και διεστραμμένους όλου του κόσμου, αναπτύσσοντας δράση στα πιο εξωτικά μέρη του πλανήτη, και στο τέλος να είμαι πάντα ο νικητής.

Να τους ξεφεύγω χάρη στα ακριβά αυτοκίνητα και τα απίστευτα «γκάτζετ» με τα οποία με έχει εφοδιάσει η Υπηρεσία μου και στο τέλος της κάθε περιπέτειας να με περιμένουν μέσα σε πολυτελή ξενοδοχεία τα πιο ωραία και ηδυπαθή θηλυκά του κόσμου για την. Αλλά στο τέλος πάντα εμφανίζεται στην οθόνη ένα «The End». Πέφτουν οι τίτλοι τέλους, και βγαίνεις από την αίθουσα για να ανακαλύψεις ότι το παραμύθι ήταν πολύ τέλειο για να είναι αληθινό. Και επιστρέφεις στην πεζή πραγματικότητά σου. Ζαλισμένος ακόμη από τη δράση, προσπαθείς να ισορροπήσεις ανάμεσα στην έξαψη και τη θλίψη που σου γεννά η συνειδητοποίηση της ματαιοπονίας του εγχειρήματος. Λαμπερές και ακλόνητες Αυτοκρατορίες σαν τη Βρετανία, και την Αμερική, αρχίζουν και χάνουν το λούστρο και τη μεγαλοπρέπειά τους. Η παγκοσμιοποίηση τις έχει μετατρέψει σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες γεμάτες προβλήματα. Ο βρετανικός λέων δεν βρυχάται πια και δεν τρομάζει κανέναν.

Το «τείχος» έπεσε και οι «κακοί κομμουνιστές», Ρώσοι, Κινέζοι, που ήταν παραδοσιακά οι ορατοί και εύκολοι «εχθροί» του «Πράκτορα 007» δεν υπάρχουν πια. Διεκδικούν να γίνουν οι νέες καπιταλιστικές αυτοκρατορίες και απειλούν την πρωτοκαθεδρία των παλαιών κραταιών αφεντικών του κόσμου, οι οποίοι εκλιπαρούν πια τους ανερχόμενους για επενδύσεις. Επομένως ζητούνται. Ο σεναριογράφος θα τους βρει προσωρινά στο πρόσωπο αόρατων τρομοκρατών που υποτίθεται ότι απειλούν την ασφάλεια των πολιτών. Η νέα ταινία παίρνει ήδη καλές κριτικές. Γιατί, παρά τις απαραίτητες «τζεϊμσμποντικές» υπερβολές, οι σεναριογράφοι δείχνουν απόλυτα ρεαλιστές καθώς έχουν αποδεχτεί αυτή την ήττα. Τον ξεπεσμό της παλαιάς Αυτοκρατορίας και τις ανατροπές που ήδη συντελούνται στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Αυτό τους καθιστά εν τέλει συμπαθείς. Ίσως αυτός να είναι και ο στόχος τους. Και τον πετυχαίνουν απόλυτα. Καθηλωμένοι στο «πανί», με ποπ κορν και «κόκα κόλα» θέλουμε να τον βλέπουμε να κυνηγάει κακούς με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κάνοντας άνω-κάτω τα ανατολίτικα παζάρια, να ανατινάζει σπίτια και γέφυρες, να εξοντώνει τους αντίπαλους πράκτορες και να βγαίνει πάντα νικητής και ατσαλάκωτος. Δράση, ξύλο, τσαμπουκάδες, πολυτελή αυτοκίνητα, υπερ-λουξ ξενοδοχεία, και τεχνολογία αιχμής. James Bond. Μεγαδούκα Όταν ακόμη και κυρίαρχα ΜΜΕ, όπως η «Καθημερινή» και το «Βήμα», προβαίνουν σε επισημάνσεις, που δίνουν το στίγμα ασκήσεως μια άλλης ίσως πιο επιθετικής και αποφασιστικής πολιτικής και όχι τη συνέχιση της πολιτικής των υποχωρήσεων, που ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια, η τρικομματική κυβέρνηση, σε κατάσταση, αν μη τι άλλο αμηχανίας, προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική της, με επιχειρήματα που δεν πείθουν την κοινωνία, αλλά κυρίως δεν πείθουν ούτε καν τους ίδιους τους βουλευτές της συμπολιτεύσεως, όπως φάνηκε από τον χλιαρό τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν να υπερασπιστούν στη Βουλή το 3ο Μνημόνιο και τον Προϋπολογισμό, αλλά και από την επιθετική αντιπολιτευτική ρητορεία, με την οποία ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ τείνει να μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας για την κυβέρνηση, οι δε αντιδράσεις που καταγράφηκαν για τη δήλωση του παραιτηθέντος από τη θέση του γραμματέα επικοινωνίας Γιάννη Δατσέρη «το ΠΑΣΟΚ ήταν μια φούσκα» δείχνουν ότι ακόμη και στο πολύ στενό περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος θα θέσει στον Α. Σαμαρά ζήτημα λειτουργίας της κυβερνήσεως, με όσα αυτό συνεπάγεται η κατάσταση κάθε άλλο παρά ως σταθεροποιημένη μπορεί να θεωρηθεί. Βενιζέλος προσπαθεί εναγωνίως και ατελέσφορα να βρει τρόπους ώστε να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ την κρίση του, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί στο μέτρο που το σχετικό ρεπορτάζ είναι ακριβές — το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη ότι ίσως να χάνει ακόμη και τα στηρίγματά του στα κυρίαρχα ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φέρεται να συναντήθηκε με την ηγετική ομάδα του πάλαι ποτέ συγκροτήματος Λαμπράκη, αλλά, όπως εγράφη, «το κλίμα δεν ήταν και πολύ ευχάριστο και επικρατούσε μάλλον αμηχανία και από τις δυο πλευρές» και ότι ο κ.

Βενιζέλος «έφυγε από τη συνάντηση μάλλον απογοητευμένος». Βουδούρη, Π. Μουτσινά και Γ. Μιχελογιαννάκη ενώ δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τον καθηγητή Γιάννη Πανούση, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Ρουπακιώτη, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, «αδειάζει» την τρόικα και το υπουργείο των Οικονομικών ο δε Φώτης Κουβέλης δείχνει πως εξακολουθεί να τους στηρίζει και αυτό σημαίνει, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι δεν επιθυμεί να έχει ενεργότερο ρόλο στην κυβέρνηση, τοποθετώντας σε αυτήν πολιτικά στελέχη του, κατά τον φημολογούμενο ανασχηματισμό. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η πλειονότητα των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, επιθυμεί μια πιο ενεργητική συμμετοχή στην κυβέρνηση ώστε να μπορεί να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και να μην ευρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων, οι δε υπερασπιστές της θέσεως αυτής αντιλαμβάνονται ότι ο «κρίκος» της ΔΗΜΑΡ είναι καθοριστικός για την επιβίωση της κυβερνήσεως, καθώς, όπως προαναφέραμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέμειναν με 151 βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει εικόνα σταθερότητας της κυβερνήσεώς του μέσω ενός ουσιαστικού ανασχηματισμού, ενώ προφανώς θέλει, πάση θυσία, να υπάρξει ηρεμία στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μια αρνητική εξέλιξη θα επηρεάσει αυτόματα και την κυβέρνηση, αφού ο Ευ. Βενιζέλος αποτελεί τον πρώτο τη τάξει κυβερνητικό σύμμαχο. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο έχουν προχωρήσει και έχει αποφασιστεί ότι θα είναι ένας «ευρωπαϊκός ανασχηματισμός», μέσω του οποίου ο Α. Σαμαράς ελπίζει να ξεπεράσει τις αντιθέσεις και τις σκιές μεταξύ των τριών εταίρων. Βενιζέλο και αν θα οριστεί αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, το ποια στελέχη θα τοποθετήσει στην κυβέρνηση και το πώς θα κινηθεί ο Φ. Όμως, τα σενάρια περί δημιουργίας ενός καθαρού φιλοευρωπαϊκού κόμματος, έχουν προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς ουσιαστικά θα πρόκειται για μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα νέο κόμμα, στο οποίο θα χωρούν πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και Μιχ.

Σύμφωνα δε με το «Βήμα», το ερώτημα που θέτουν στελέχη της ΝΔ, τα οποία δεν συμφωνούν με τη θεωρία περί φιλοευρωπαϊκού κόμματος, είναι με ποια πολιτικά στελέχη θα γίνει η «υπέρβαση» και αν αυτά έχουν απήχηση στην κοινωνία, ορισμένοι φοβούνται μήπως χαθεί το «λαϊκό προφίλ» της παρατάξεως, ενώ άλλοι λένε ανοιχτά: Και ένας μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών αρνείται να δώσει η ΝΔ πολιτική στέγη σε όσους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στήριζαν, όπως λένε, την επιλογή να οδηγηθεί η χώρα στο ΔΝΤ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν αντιδρά σε όσα λέγονται και όσοι τον έχουν δει, λένε ότι απλώς υπομειδιά με τα όσα ακούει περί δημιουργίας φιλοευρωπαϊκού κόμματος. Είναι προφανές πως μετά την ισοπέδωση που έχουν προκαλέσει τα Μνημόνια, τα πάντα, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, αλλάζουν στην Ελλάδα, αλλά ελπίζεται πως δεν θα αλλάξουν για να μείνουν τα ίδια.

Δεν αναφέρομαι βεβαίως στο τι ακριβώς θα συμβεί, αλλά στο πώς θα είναι η ελληνική κοινωνία, μετά από 10 ή και 20 χρόνια. Οι ταγοί μας δεν φημίζονται για τη διορατικότητά τους, πόσο μάλλον σήμερα που καλούνται να διαχειριστούν μια κρίση η οποία κάθε άλλο παρά διαβεβαιώσεις για το αύριο παρέχει. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι το να μην μπορούν να διαβάσουν το παρελθόν, να μην μπορούν να ερμηνεύσουν πράγματα που έγιναν, δεν νομίζω ότι υπάρχει δικαιολογία. Άρα, η αδυναμία αυτή, κρύβει μόνο σκοπιμότητα. Παίρνω ως παράδειγμα τις δηλώσεις των κομμάτων για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου. Κοινή συνισταμένη όλων η λέξη «αγώνας». Δείτε όμως πώς τη χρησιμοποιούν. Σαφές το υπονοούμενο. Προχωρά όμως ακόμη παρά πέρα: Επικαλούμενος τρία πρόσωπα της γενιάς του Πολυτεχνείου που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση ένα από κάθε κόμμα , προσπαθεί να πείσει ότι στον αγώνα για πρόοδο και προκοπή του λαού, μάχονται μόνο οι κυβερνητικές δυνάμεις! Εντελώς αυθαίρετα δε θεωρεί ότι «αγώνας» σήμερα είναι η διαπραγμάτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι όπως κι εκείνος του Πολυτεχνείου έτσι και ο σημερινός είναι ενάντια στην καταπίεση, τον αυταρχισμό, τη λογική των μονόδρομων, ένας αγώνας υπέρ της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ουδείς εχέφρων είναι αντίθετος με όλα αυτά. Δεν είναι όμως η απόσταση των 4 δεκαετιών που έχουν αλλάξει τις συνθήκες, όσο οι ίδιες οι συνθήκες. Κυρίως οι οικονομικές, που δοκιμάζουν τις δομές της κοινωνίας και επηρεάζουν το ίδιο το περιεχόμενο της έννοιας «εθνική ανεξαρτησία» και φυσικά της λαϊκής κυριαρχίας. Μόνο που ο εχθρός δεν είναι ορατός, δεν βρίσκεται μέσα σε ένα άρμα μάχης. Άρα δεν πολεμιέται μόνο με όπλα και τακτικές του παρελθόντος. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επικρίνουν όσους εξαργύρωσαν τους αγώνες της γενιάς τους, για μια θέση στο τραπέζι της εξουσίας, ενώ στον «αγώνα» της ΔΗΜ. Αρκετοί βεβαίως θα ήθελαν να ξέρουν το περιεχόμενο της έννοιας «προοδευτικός» και ποιοι τον εκπληρούν, πολύ περισσότεροι θα διαφωνήσουν με τον δρόμο προς τη διέξοδο, που εισηγείται το κόμμα.

Τέλος, το ΚΚΕ μας ζητά να έχουμε πάντα κατά νου πως «όταν λαός και νεολαία υψώνουν το αγωνιστικό τους ανάστημα τότε μπορούν να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν τις εξελίξεις προς όφελός τους». Είναι όντως έτσι, μόνο που αυτό δεν φτάνει. Ο καπιταλισμός μεταλλάσσεται, χρησιμοποιώντας τις κρίσεις προς όφελός του. Άρα χρειάζεται μια πρόταση πειστική και οπωσδήποτε ελπιδοφόρα, ότι ένα καλύτερο αύριο είναι εφικτό σήμερα και. Υπάρχει όμως και ένας αγώνας στον οποίο όλοι συμφωνούν: Κάτι είναι κι αυτό. Η ανάπαυση του πολεμιστή. Ο βαρύς εργασιακός φόρτος, η μονοτονία, η εντατικοποίηση, οι υψηλές και αλληλοσυγκρουόμενες απαιτήσεις αλλά και η εκδήλωση περιστατικών εκφοβισμού, παρενόχλησης και βίας στους εργασιακούς χώρους, συνιστούν ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε οργανισμούς και μεμονωμένα άτομα. Παραδείγματα επιπτώσεων για τον οργανισμό είναι η μείωση της παραγωγικότητας, τα προβλήματα συνεργασίας, η αύξηση των ατυχημάτων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Οι επιπτώσεις σε ατομικό επίπεδο είναι το άγχος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι διαταραχές ύπνου και άλλες ασθένειες. Εκτός από το άγχος, ένας σημαντικός ψυχοκοινωνικός κίνδυνος είναι ο εκφοβισμός στην εργασία, γνωστή και ως φαινόμενο mobbing. Αναλυτικότερα, το mobbing προσδιορίζεται ως: Οι ενέργειες αυτές γίνονται με μία συχνότητα μάλλον υψηλή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και για μία μακρά χρονική περίοδο διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες ». Το mobbing δηλαδή, αναφέρεται στην ψυχολογική βία που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες αρνητικές συμπεριφορές από έναν ή περισσότερους εργαζόμενους, προϊστάμενο ή εργοδότη έναντι κάποιου άλλου εργαζομένου ή ομάδα εργαζομένων στοχεύοντας στην αντεκδίκηση, την απειλή, την ταπείνωση και τη διαπόμπευση.

Καθημερινή διένεξη: Στο εργασιακό περιβάλλον επισημαίνεται μία διένεξη η οποία εκδηλώνεται διαμέσου μίας σειράς φραστικών επιθέσεων ή αστεϊσμών που απευθύνονται προς τον εργαζόμενο θύμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητικά φορτισμένο κλίμα. Τέτοιου τύπου διενέξεις, οι οποίες συχνά είναι δύσκολο να επισημανθούν, αν δεν σταματήσουν, μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα της ενεργοποίησης της διαδικασίας του «mobbing». Αρχή του mobbing: Η φάση αυτή χαρακτηρίζεται από την «ωρίμανση της διένεξης» αφού οι προσβολές γίνονται συνεχείς και συστηματικές, το θύμα σταδιακά απομονώνεται ενώ παράλληλα μειώνεται η αυτοεκτίμησή του. Πολύ συχνά η φάση αυτή χαρακτηρίζεται από μία κατάσταση χρόνιου άγχους το οποίο εκδηλώνεται με ψυχοσωματικά παθολογικά συμπτώματα και το θύμα αναγκάζεται να καταφύγει σε φαρμακευτική υποστήριξη και απουσίες από την εργασία.

Συμμετοχή της διοίκησης: Η περίπτωση του εργαζομένου θύμα κινεί το ενδιαφέρον της διοίκησης η οποία ανησυχεί από τις συνεχόμενες απουσίες του και τη μείωση των επιδόσεών του σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο. Ακούγοντας τις αρνητικές γνώμες που κυκλοφορούν στο εργασιακό περιβάλλον για το συγκεκριμένο άτομο, προτιμά να τοποθετηθεί με το μέρος των «διωκτών» μην δίδοντας πίστη στα παράπονα του θύματος. Στη φάση αυτή, το θύμα είναι απομονωμένο, δεν εισακούεται και τις περισσότερες φορές υπόκειται οι περιρρέουσες διαβολές συνεχίζουν να πληθαίνουν. Αποκλεισμός από την αγορά εργασίας: Είναι η τελική φάση της διαδικασίας η οποία περιλαμβάνει την αποπομπή του θύματος από το εργασιακό περιβάλλον. Η παραίτηση όμως του εργαζομένου είτε αυτή είναι ηθελημένη είτε υποχρεωτική, δεν αποτελεί δυστυχώς για αυτόν την οριστική λύση των δεινών του. Οι συνέπειες της ψυχολογικής βίας που υπέστη, θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργώντας στο θύμα μεταβολές της συναισθηματικής του κατάστασης, υπεύθυνες για ένα φάσμα συμπεριφορών όπως: Το mobbing διαχωρίζεται σε κάθετο και οριζόντιο.

Το κάθετο mobbing ή bossing, συνίσταται σε ψυχολογική βία η οποία ασκείται από ένα άτομο το οποίο κατέχει ανώτερη ιεραρχική βαθμίδα σε ένα άλλο κατώτερης βαθμίδας. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι άμεσες να κατευθύνονται στο ίδιο το άτομο ή έμμεσες να κατευθύνονται προς το εργασιακό περιβάλλον, την οικογένεια ή τους φίλους του θύματος και έχουν ως τελικό στόχο την αποπομπή του εργαζομένου από τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Στις περιπτώσεις που ο θύτης είναι η ίδια η διοίκηση της επιχείρησης, μπορεί να θεωρηθεί ως κατάχρηση εξουσίας και το mobbing μετατρέπεται σε πολιτική της επιχείρησης στρατηγικό mobbing. Το οριζόντιο «mobbing» συνίσταται στην ψυχολογική βία η οποία ασκείται από έναν ή περισσότερους εργαζόμενους εις βάρος ενός άλλου της ίδιας ιεραρχικής βαθμίδας. Οι αιτίες μπορεί να είναι: Το mobbing διαχωρίζεται επίσης σε εξατομικευμένο και ομαδικό ανάλογα με το αν η ψυχολογική καταπίεση αφορά αποκλειστικά σε έναν εργαζόμενο ή σε μία ομάδα εργαζομένων αντίστοιχα.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι κατά την ανάπτυξη των σταδίων του mobbing υπεισέρχονται παράγοντες οι οποίοι αν και δεν έχουν σχέση με το εργασιακό περιβάλλον εν τούτοις επιταχύνουν την εξέλιξή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψυχολογική βία που ενδεχομένως ο εργαζόμενος να υφίσταται στο οικογενειακό του περιβάλλον η οποία στην περίπτωση αυτή, δρα ως καταλύτης στην εξέλιξη των διαφόρων σταδίων του mobbing. Η πρώτη συνέπεια του mobbing στο θύμα είναι η απώλεια της ικανότητάς του να εργαστεί και της εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να ενισχυθεί αν το ήδη αρνητικό εργασιακό κλίμα συνδυαστεί με ενδεχόμενο αρνητικό οικογενειακό κλίμα διπλό mobbing. Αν δεν σταματήσει η παρενόχληση, δεν ερευνηθούν οι αιτίες που την προκάλεσαν στον εργασιακό χώρο και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος τα προβλήματα να γίνουν τόσο σοβαρά ώστε να χρειαστεί μακροχρόνια ιατρική και ψυχοθεραπευτική φροντίδα.

To mobbing εκτός από το γεγονός ότι επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του θύματος μπορεί να αποτελέσει δευτερευόντως και εστία γένεσης προβληματικών καταστάσεων που αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης. Μελέτες επισήμαναν τη μεγάλη μείωση της παραγωγικότητας στα τμήματα της επιχείρησης όπου εκδηλώθηκαν φαινόμενα mobbing, πέρα από την αύξηση του οικονομικού κόστος που επιφέρουν οι προκαλούμενες ψυχικές διαταραχές αναφορικά με τη διαδικασία εντοπισμού και θεραπείας τους καθώς και ενδεχόμενης πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν μια ξεκάθαρη στάση μη ανοχής απέναντι στη βία. Η στάση αυτή συμπεριλαμβάνει και τον καθορισμό διαδικασιών αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, π. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης μπορεί να υποστηριχτεί από τα παρακάτω στοιχεία: Όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και της ατομικότητας του κάθε εργαζομένου. Καμία λεπτομέρεια δεν πρέπει να αποκαλύπτεται σε πρόσωπα που δεν εμπλέκονται με την υπόθεση.

Κάθε παράπονο πρέπει να καταγράφεται και να εξετάζεται λεπτομερώς χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να έχουν αμερόληπτη ακρόαση και δίκαιη αντιμετώπιση. Οι ψευδείς κατηγορίες δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές και να οδηγούν σε πειθαρχικές ενέργειες. Περαιτέρω εξωτερική βοήθεια μπορεί να είναι θετική. Αν διαπιστωθεί ότι έχει πράγματι συμβεί βία ή παρενόχληση, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα ανάλογα με τον δράστη. Αυτά πρέπει να είναι πειθαρχικά μέτρα στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται μέχρι και η απόλυση. Στο θύμα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια και - εφόσον χρειαστεί - επανένταξη. Οι εργοδότες σε συνεργασία με τους εργαζόμενους πρέπει να καθιερώσουν, να αναθεωρούν και να παρακολουθούν την αποδοτικότητα των παραπάνω διαδικασιών για τη διασφάλιση τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης των εμφανιζόμενων περιστατικών βίας ή παρενόχλησης.

To mobbing, ως επαναλαμβανόμενη, διαρκής και μεθοδική ψυχολογική καταδίωξη που στοχεύει σε απόπειρες εξοστρακισμού εργαζόμενων από το εργασιακό περιβάλλον, αποτελεί μια πραγματικότητα και για τη χώρα μας. Οι πρώτες καταγραφές που αναδεικνύουν την ύπαρξη του φαινομένου, θέτουν και τους πρώτους προβληματισμούς τόσο για την ιατρική και νομική υποστήριξη των θυμάτων, όσο και για τη διερεύνηση και καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Η ενίσχυση της στρατηγικής υπέρ της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με τη δημιουργία δημόσιων υποδομών εκτίμησης και πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων, μπορεί να εγγυηθεί μια μακροπρόθεσμη και συστηματική προληπτική δράση. Μιλτιάδης Γ. Μαγευτικές προθήκες Κ άθε φορά, που περνάω έξω από ένα μανάβικο τώρα τα λένε οπωροπωλεία ή μπουτίκ φρούτων αισθάνομαι μια ανυπέρβλητη μαγεία. Μια αισθητική απόλαυση και γοητεία. Σε επικλινή πλαίσια, σε καφάσια, σε κάνιστρα ή κρεμαστά, πληθώρα φρούτων, που μας θυμίζουν ζωγραφιές από βιβλία με παραμύθια.

Χρώματα χάρμα οφθαλμών. Το βαθύ κίτρινο του πεπονιού. Φράουλες και κατακόκκινα κεράσια. Αχνόχρωμα, χνουδάτα ροδάκινα. Η πολυμορφία της πιπεριάς στρογγυλή για γέμισμα, οι «κατσίκες», έξοχος μεζές για ούζο και οι φαρμακομύτες, οι φαρμακερές, εκείνες οι μυτερές, που φουλτακιάζουν το στόμα από καούρα. Ακόμα αρμονικές πλεξίδες με σκόρδα. Τρυφεροί δροσάτοι ζοχοί ανάμικτοι με ραδίκια. Τα χυμώδη αχλάδια. Το σπάνιο ντιμπαντίκι και τα μελιστάλακτα σύκα, μήλα αγιώτικα, φασόλια της Σπηλιάς, πατάτες από το Νευροκόπι. Τι να πρωτοθαυμάσεις; Τα κοιτάζω με λαχτάρα, που με κόβεται η ανάσα σαν διαβάσω τις τιμές τους. Καθώς οι σιελογόνοι αδένες δραστηριοποιούνται από την ιδεατή γεύση, αμέσως έρχεται ένας κόμπος στο λαρύγγι. Τα ψυγεία και τα σύγχρονα μεταφορικά μέσα, έφεραν κοντά μας φρούτα από όλη την υφήλιο. Ό,τι ποθεί η ψυχή σου. Σταφύλια Χιλής, μήλα Αργεντινής, σκόρδα από την Κίνα, αφρικάνικα μάνγκο, μπάμιες Αιγύπτου.

Και δίπλα στα διαφημιζόμενα ξένα αραδιαστά τα ψωροπερήφανα και εγωπαθή, ντόπια φρούτα με τις ψηλότερες τιμές. Απλησίαστα και απωθητικά. Οι γιατροί συνιστούν ανεπιφύλακτα: Κάνουν καλό στην υγεία». Αλλά η βοσκή στον φρουτοπαράδεισο, είναι αποτρεπτική. Πέρασε ο καιρός, που αγοράζαμε φρούτα με το κιλό. Γεμίζαμε σακούλες και τσάντες κι όσο βγούνε. Πόσοι είμαστε; Από τόσα ο καθένας, συνολικά θέλουμε, τόσα. Με το κομμάτι τα παίρνουμε τώρα. Το είχα δει πριν πολλά χρόνια στο Λονδίνο. Απορούσα και κορόιδευα. Να μετράνε τα μήλα και τα πορτοκάλια ή να παίρνουν μια φέτα καρπούζι, αντί ολόκληρο, «Μηδενί συμφορά ονειδήσεις. Το μέλλον γάρ αόρατον ει και η τύχη κοινή». Ήρθαν και στο κεφάλι μας. Τα περιττά έγιναν αναγκαία και τα ουσιώδη μοιάζουν με είδη πολυτελείας. Οι φτωχοί της πόλης και κυρίως οι κάτοικοι της υπαίθρου, δεν γνώριζαν ούτε καν τη γεύση πολλών φρούτων. Από εικόνες τα αναλώσιμα φρούτα, ήταν τα κορόμηλα και τα γκόρτσα. Εκείνα τα στιφά σφαιρικά προϊόντα, της αυτοφυούς και ακανθώδους αγριαπιδιάς.

Μόνον όταν αρρωσταίναμε ή μετά το αηδιαστικό μουρουνέλαιο, μας έδιναν για ανακούφιση καμιά φέτα πορτοκαλιού. Κι ύστερα καρπούζια και πεπόνια από το μποστάνι μας. Ουδέν πλέον. Σε μερικά σπίτια εύπορα, όπως του παππού μου, διατηρούσαν σταφύλια και πεπόνια μέσα στο άχυρο και τα γευόμασταν σαν από θαύμα, χριστουγεννιάτικα. Εμείς οι Έλληνες πρέπει να θεωρούμαστε ιδιαίτερα ευνοημένοι από τον Πανάγαθο, γιατί βρεθήκαμε σε τούτη την ηλιόλουστη κι ευλογημένη καρπερή γη, που απλόχερα μας χαρίζει τα παντοειδή της καλούδια. Ας ελπίσουμε, πως θα εξακολουθεί να μας παρέχει τα γεννήματά της, αν φυσικά δεν την κάψουμε ή δεν την οικοπεδοποιήσουμε. Αν δεν την καλύψουμε με τσιμέντο και πλάκες. Κι αν δεν ντοπάρουμε τα προϊόντα της με λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ώστε να φθάνουν στο τραπέζι μας φαρμακωμένα από τοξίνες και δηλητήρια, οπότε θα είναι δώρα.

Δηλαδή εάν μπορεί να πληρώνει τους τόκους και όταν λήγει το χρέος να καταβάλλει το χρεολύσιο. Αυτό μπορεί να γίνει εάν ο οφειλέτης έχει πλεόνασμα ή έκτακτα έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία χρησιμοποιεί για την εξόφληση του χρέους τοκοχρεολύσιο. Στις τελετές που θα πραγματοποιηθούν στις 10 π. Αποζημιώσεις σε καθαρίστριες δημ. Οι καθαρίστριες προσέφυγαν στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι αν και εργάζονταν με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, εμφανίζονταν στις λίστες του Δημοσίου ως εργολάβοι, με αποτέλεσμα να αμείβονται λιγότερο από τις προβλεπόμενες συμβάσεις. Οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν τα ηλεκτρονικά «σκουλαρίκια» ΑΘΗΝΑ Μόνοι τους θα πρέπει να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι το ηλεκτρονικό "σκουλαρίκι" σ. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6. Η βουλευτής της ΝΔ πριν την ομιλία της θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 5.

Αγγελούδης και Τ. Μα υπήρχε περίπτωση να τους πει κάτι διαφορετικό; Θα μπορούσε να τους πει για παράδειγμα «προσέξτε, μπορεί να σας αιφνιδιάσω και να στήσω κάλπες μετά τις 25 Μαρτίου;». Μα, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι το βασικό και όπλο του εκάστοτε πρωθυπουργού και προφανώς κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό. Κοινή λογική. Ποιοι Λαρισαίοι βουλευτές απέφυγαν ακόμη και να πουν «καλημέρα» όταν συναντήθηκαν χθες μπροστά στην κάλπη στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας συναδέλφων τους; η αλήθεια είναι ότι το έκαναν προσεκτικά, να μην φανεί. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεντρώθηκαν τόσα στελέχη, δυνατά στελέχη, που φτιάχνουν κλίμα και δίνουν ψήφους. Ψάξτε τον δεύτερο, σας διαβεβαιώ. Τομάρα που πήγε από ενοικιαζόμενο κτίριο σε ιδιόκτητο. Αν το κάνουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα εξοικονομηθούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», παρατήρησε ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς.

Ο λόγος; Ο Π. Τομάρας διένειμε στους βουλευτές ένα πολυσέλιδο σημείωμα για τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της 5ης ΥΠΕ. Έτσι, ακούγοντάς τον κάθε βουλευτής μπορούσε να ανατρέχει στο σημείωμα και να κάνει τις όποιες επισημάνσεις του. Συνήθως, δίνουν το κείμενο στους υπαλλήλους της Βουλής για φωτοτυπίες και μέχρι εκείνοι να τελειώσουν, έχει τελειώσει και η συνεδρίαση για παράδειγμα χθες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ που ήταν μαζί με τον Π. Τομάρα έδωσε στον πρόεδρο της επιτροπής την εισήγησή του σε. Τελείωσε η συνεδρίαση και ουδείς είχε λάβει το κείμενο. Ευχόμενος «να μην αποδειχθεί μάντης κακών». Και αναφέροντας το εξής περιστατικό — ενδεικτικό για το τι πραγματικά συμβαίνει στο χώρο της υγείας: Χρησιμοποίησε αλυσίδες λόγω της κακοκαιρίας για να πάει στο νοσοκομείο και να κάνει προγραμματισμένη χημειοθεραπεία.

Το νοσοκομείο δεν είχε το φάρμακο. Και δεν τον ειδοποίησαν να μην πάει. Το ίδιο συνέβη και με άλλους 20 που επρόκειτο να κάνουν χημειοθεραπεία την ίδια ημέρα στο ίδιο νοσοκομείο. Ξέρετε τι τους είπαν από το νοσοκομείο; «Αγοράστε τα φάρμακα μόνοι σας από το φαρμακείο». Κι είναι ακριβά τα φάρμακα. Κι αν τα βρουν. Κι αν έχουν λεφτά να τα πληρώσουν. Το θέμα δεν είναι λοιπόν να μετατίθεται το κόστος από το ΕΣΥ στις πλάτες των ασθενών. Ο οποίος μπορεί να μην ανήκει τυπικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι όμως ο άνθρωπος που επηρεάζει όσο λίγοι τον πρωθυπουργό Γ. Ρώτησε ακόμη αν «πρέπει να εφημερεύουν Κέντρα Υγείας που βρίσκονται σε απόσταση 10-20 λεπτών από νοσοκομεία» ρητορική προφανώς η ερώτηση.

Νέος άνεμος. Δυσκολευόταν λοιπόν να περάσει το δρόμο για να πάει απέναντι στο Ωδείο και την είδε ένας ένστολος με μηχανή της ομάδας «Ζ». Μπράβο λοιπόν παιδιά τα υπόλοιπα σχόλια είναι περιττά. Σημειώνει ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος να έχει λιγότερους συμβούλους στο ΔΣ. Αν λειτουργούσαν έτσι τα δημοτικά συμβούλια, π. Το ζήτημα είναι βέβαια τι λένε οι δικηγόροι, που τους αφορά άμεσα. Κατσαρός και ο Φ. Δύο φορές και όχι τρεις. Την πρώτη φορά κέρδισε ο Φ. Σαμαράς και τη δεύτερη ο Δ. Κατσαρός και με διαφορά. Άρα, Κατσαρός- Σαμαράς 1- 1. Σαμαράς όταν εξελέγη την πρώτη τριετία κέρδισε τον προηγούμενο πρόεδρο Φεραίο Νάνη. Όπως καταγγέλλει, οι ζωοτροφές έγιναν ασύμφορες για τα αρνιά, τη στιγμή μάλιστα που το αρνί πωλείται από τους κτηνοτρόφους 3 ευρώ το κιλό χονδρικά! Δίνουν τα νεογέννητα αρνάκια τροφή στα σκυλιά! Μητσιούλης, γιατί θέλουν γάλα να τραφούν, που δεν μπορεί όμως να δώσει το πρόβατο, γιατί δεν υπάρχουν ζωοτροφές για να τραφεί σωστά. Πολυτεχνείου αντί του Γενικού Νοσοκομείου.

Έδειξε και το εισιτήριο, με ώρα επιβίβασης 14. Υποστηρίζει ότι είπε από πριν στον οδηγό για το πού θέλει να κατέβει κι εκείνος ξέχασε. Λέει ακόμα ότι δεν είχε κουδούνι το αστικό. Τα στοιχεία στη διάθεση της «Ε». Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες «η αρχαιολογική υπηρεσία δεν δίνει το ΟΚ για την έκδοση πολεοδομικής άδειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά αντιθέτως επιτρέπει τέτοιες επενδύσεις πάνω σε σταβλικές εγκαταστάσεις και γεωτρήσεις». Μιλένα Αποστολάκη, η οποία θα βρίσκεται αύριο στη Λάρισα. Άρη Καραχάλιου, μετά τις σχετικές καταγγελίες συμπολίτη τους. Άρα απομένει ο καταγγέλλων να κάνει πράξη την απειλή του και να προβάλει το οπτικό υλικό που διαθέτει, όπως υποστηρίζει για να επαληθεύσει τα λεγόμενά του. Δεν είναι δίπλα στα Μπόρα - Μπόρα; Αλήθεια;! Και γω νόμιζα ότι το Καστελόριζο είναι στον Ειρηνικό!

Εκεί δίπλα στα Μπόρα - Μπόρα, που μαύρη μπόρα που μας βρήκε. Αλλά όχι. Φαίνεται ότι τόσο καιρό νόμιζα λάθος. Ευτυχώς που ήρθε ο Νταβούτογλους να μας διδάξει γεωγραφία. Τελικά το Καστελόριζο είναι στη Μεσόγειο. Και ναι! Ναι, αγαπητές κυρίες και κύριοι, είναι ελληνικό! Το είπε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι επιτέλους κατοχυρώσαμε το Καστελόριζο ως «ελληνικό νησί». Πραγματικά θα έλεγα ότι με τη δήλωση αυτή του Νταβούτογλου, έγινε μια μεγάλη πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απλώς εμείς δεν το πολυκαταλάβαμε, γιατί τώρα είμαστε χαμένοι μέσα στο λαβύρινθο του Μνημονίου κι έχουμε άλλα βάσανα στο κεφάλι μας. Αν και, έτσι που βρίσκεται διαρκώς στην αλλοδαπή, πού να πάρει άκρη κανείς! Εν πάση περιπτώσει, για να σοβαρευτούμε, η εμμονή του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο πολύ πιο συγκεκριμένα, δεν είναι καθόλου τυχαία και καθόλου.

Και αφού, ως φαίνεται, επέλεξαν ή δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα του ακριτικού Καστελόριζου, άρχισαν να. Τυχαίο; Δε νομίζω! Ξέρετε όλη αυτή τη μανούρα που γίνεται με Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο, την περίφημη ΑΟΖ, που τη λέμε πια και την ξαναλέμε γιατί έχει αποκτήσει ξεχωριστή στρατηγική και οικονομική και αναπτυξιακή και ό,τι άλλη επιθυμείτε, σημασία. Από τη μια το έντονο φλερτ με το Ισραήλ, που παρόμοιό του ποτέ δεν είχαμε, και από την άλλη το στενό μαρκάρισμα στο Κατάρ για να κάνει επενδύσεις. Και μην ξεχνάμε και τις απανωτές στενές επαφές με τον Καντάφι - δύο ταξίδια σε διάστημα μερικών μηνών έκανε στη Λιβύη ο Γ. Δεν είναι τυχαίο που ο Καντάφι τηλεφώνησε προχθές στον Παπανδρέου και του ζήτησε να. Ολες οι αλλαγές λοιπόν επηρεάζουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εκτός από το πεδίο των «μαχών» - μεταφορικά ή και κυριολεκτικά όταν μιλάμε για αερομαχίες - έχουν μεταφερθεί και στις αντεκδικήσεις στο ενεργειακό πεδίο.

Αν λοιπόν το Καστελόριζο δεν είναι γενικώς στη Μεσόγειο αλλά ειδικώς στο Αιγαίο, όπου υπάρχει θέμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να βάλει χέρι στα ενεργειακά προς εκείνη την κατεύθυνση. Ενώ αν είναι «γενικά» στη Μεσόγειο, αλλάζει το πράγμα, το οποίο βεβαίως άμεσα συνδέεται και με τη θλιβερή ιστορία της υφαλοκρηπίδας. Χρήστος Αντ. Τσαντήλας, Αχιλλέας Βυρ. Τραγούδας, Δημήτρης Aλεξ. Μαρίνα Αποστολοπούλου, Χρ. Αρχοντούλης, Δ. Βάλλας, Κ. Γκιάστας, Α. Γκουτρουμάνης, Σ. Ζαχαριάς, Eυαγ. Kακάρας, Σ. Κέλλας, Ε. Κισσάβου, Κανέλλα Κοπάνου, Γ. Μακρής, Μαρία Μίχου, Κ. Μπεκιαρόπουλος, Γ. Νούλης, Γ. Πέτρου, Νατάσα Πολυγένη, Ε. Ρηγόπουλος, Γ. Λαρίσης — Αθηνών ΤΗΛ. Νικοδήμου 2 2ος όροφος ΤΗΛ. Κουκουφλή 11 ΤΗΛ. Κεντρική πλατεία και πεζόδρομος Αγ. Παρασκευής ΤΗΛ. Καρτάλη 1 ΤΗΛ. Σιμόπουλου σταεκπαιδευτήριαΜ. Ράπτου Ομιλία από τον διεθνούς φήμης αστροφυσικό κ.

Ράπτου» την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 6: Ο βραβευμένος σε θέματα ομιλίας και επικοινωνιών αστροφυσικός, θα παρουσιάσει με κατανοητό τρόπο τα πορίσματα των ερευνών που διεξήχθησαν από επιστήμονες πολλών και διαφορετικών επιστημών τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με τη γέννηση, την εξέλιξη και το μέλλον του σύμπαντος και του πλανήτη στον οποίο γεννήθηκε ο άνθρωπος. Πρόκειται για μια σύντομη αλλά περιεκτική βιογραφία του σύμπαντος, η οποία εξετάζει με θεαματικό τρόπο την ιστορία του πλανήτη μας δια μέσου των αιώνων. Θα γίνει με χρήση powerpoint και θα περιλαμβάνει υψηλής αισθητικής ζωγραφικές απεικονίσεις αστρονομικών θεμάτων. Από το Γραφείο Τύπου της Εθνικής Ελπίδας, ανακοινώθηκαν τα εξής: Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν πολιτευτές από την Αττική, τη Φωκίδα, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία καθώς και πολιτικά πρόσωπα πρώην δήμαρχοι κ. Ξεχωριστή και η παρουσία του κ. Οι στιγμές ήταν συγκινητικές και για άλλη μια χρονιά αποδόθηκε φόρος τιμής στη μνήμη τους». Την προτείνει στο δήμαρχο ο Μάριος Ξηρομερίτης. Όπως σημειώνει: Σε ποιον ανήκει το πρακτορείο αυτό που πάνω από χρόνο είναι κλειστό και εγκαταλειμμένο; Αν είναι κάποιου ιδιώτη πράκτορα θα πρέπει να έχει πολλά λεφτά για να έχει ένα κτίριο άδειο και να το φωταγωγεί ή έχει μεγάλο μέσον εις την ΔΕΗ και δεν πληρώνει δίχως να του κόβουν το ρεύμα. Και η μία περίπτωση και η άλλη μου φαίνονται λίγο απίθανες. Τρίτη περίπτωση να ανήκει στον ΟΠΑΠ και αδιαφορεί για την κατανάλωση ρεύματος, σε εποχή λιτότητας που κόβονται μισθοί, συντάξεις. Υπάρχει όμως και μια τέταρτη, θα μου πείτε παρατραβηγμένη αλλά το ονειροπόλο μου μυαλό με οδηγεί και εκεί.

Μήπως το ρεύμα που καταναλώνεται το πληρώνουν οι δημότες του Δήμου Λαρισαίων; Παρατηρώ ότι τα φώτα ανάβουν όταν ανάβει και ο φωτισμός στον δρόμο. Σας κούρασα με τις παρατηρήσεις μου. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία». Λίγοι όμως ξέρουν το μεγάλο του μεράκι και τον καημό του που είναι το λαϊκό τραγούδι. Ερασιτεχνικά λοιπόν, ο Κώστας τραγουδάει και σκίζει ερμηνεύοντας Καζαντζίδη ξεσηκώνοντας τους θαμώνες που τον καταχειροκροτούν δικαίως. Ραποτίκα ότι είναι «υπάλληλος του Δήμου Τυρνάβου», από το Δήμο Τυρνάβου γίνεται γνωστό ότι το συγκεκριμένο άτομο που αυτοαποκαλείται «γραμματέας» της Ροδιάς ουδέποτε υπήρξε υπάλληλος του Δήμου ούτε υπάρχει στις καταστάσεις του τέως Δήμου Αμπελώνα, που μετά τον «Καλλικράτη» ήρθαν στο Δήμο Τυρνάβου ως εργαζόμενοι. Και από το Δημαρχείο Τυρνάβου το σχόλιο καταλήγει: Ραποτίκα παράνομα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, ο Δήμος Τυρνάβου ούτε ενημέρωση έχει για το θέμα ούτε καμία ευθύνη».

Αστέριος Ροντούλης, εδώ κι ένα μήνα, στην κατάργηση των 3 ευρώ, το χαράτσι που αναγκαστικά πληρώνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, όταν τους καταβάλλεται η σύνταξή τους στο σπίτι. Κληθείσα να σχολιάσει το περιστατικό η δημοτική αρχή Κιλελέρ δήλωσε άγνοια για τα παράπονα που κατέγραψε η στήλη από το οικογενειακό περιβάλλον του «θρυλικού Αποστόλη» και εξέφρασε την αντίθεσή της στην παραπάνω κίνηση. Υπενθύμισε δε πρόσφατη τιμητική εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Ζάππειο για τον πρώην κοινοτάρχη. Από τι να πτοηθεί άλλωστε, όταν κλείνουν επιχειρήσεις και καταστήματα κατά σειρά, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα ούτε ανάπτυξη και όταν η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας με την καταπάτηση πάγιων εργασιακών δικαιωμάτων, έχει καταστήσει τις απολύσεις πιο εύκολες παρά ποτέ; Ε, και επειδή ήταν προχθές και «γιορτή της γυναίκας» και χθες που ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία, και πάλι οι γυναίκες μαζί με τους νέους είναι εκείνοι που πλήττονται στο μεγαλύτερο ποσοστό, ας πούμε ότι τους το έκαναν.

Εκτός από τους τρεις θεματικούς αντιπερειφερειάρχες που είναι σε εκκρεμότητα αλλά πρόκειται σύντομα να ανακοινωθούν, όπως και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής, έχει κατά νου να ορίσει και εντεταλμένους συμβούλους με συγκεκριμένα αντικείμενα ενασχόλησης, έτσι ώστε να υπάρχει και καλύτερη επεξεργασία και αντιμετώπιση των διαφόρων επιμέρους θεμάτων που αφορούν στην Περιφέρεια. Τώρα, όσον αφορά στους τρεις θεματικούς αντιπερειφερειάρχες μάλλον έχει καταλήξει, εκτός από τα αντικείμενα και στα πρόσωπα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αποκλείονται ανακοινώσεις. Προχθές δημοσιοποίησε τη δέσμευσή του ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε κοινή υποψηφιότητα προέλθει από τους κόλπους της ήσσονος μειοψηφίας για Συμπαραστάτη της Περιφέρειας. Χθες απέστειλε την πρόταση «30 σημείων» για το περιβάλλον στις Νομαρχιακές Οργανώσεις των Οικολόγων Πράσινων, ώστε να υπάρξει κοινή αντίληψη για τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής στη Θεσσαλία.

Επόμενο βήμα θα είναι η πρόταση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που αναμένεται να καταθέσει ενόψει της αγροτικής συνδιάσκεψης με τη Μιλένα Αποστολάκη αύριο στη Λάρισα. Έντονη κινητικότητα από τον πρώην νομάρχη με στραμμένο το βλέμμα στην Περιφέρεια και. Μπαρτζώκης προέβη χθες σε μία εμπεριστατωμένη δήλωση για τους λόγους προσχώρησής του, στον νέο κομματικό σχηματισμό. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ως ενεργός πολίτης δηλώνει παρών στην νέα αντίληψη που πρέπει να υπάρχει στην άσκηση της πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας μέσα από το χώρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» το νέο πολιτικό κίνημα. Τονίζει δε ότι είναι «μία κεντρομόλος δύναμη που αναπτύσσεται σιγά- σιγά στην καρδιά του πολιτικού συστήματος, εκεί που σήμερα υπάρχει το μεγαλύτερο πολιτικό κενό. Ενός κινήματος που εμπνέεται από τις ιστορικά καταξιωμένες παγκόσμιες πολιτικές αρχές του ανθρωπισμού, του διαφωτισμού και του φιλελευθερισμού, στον οποίο η σύγχρονη πολιτική και οικονομική στρατηγική στηρίζεται και θεμελιώνει την ελευθερία του ατόμου και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η «Δημοκρατική Συμμαχία», υποστηρίζει ο Γ. Μπαρτζώκης, μάχεται για την αποτελεσματικότητα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των τομών που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και να βρει το χώρο της στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα. Επίσης, μετατίθεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Σαπουντζής, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή στην Α. Εκλογές Βορειοηπειρωτών Την ερχόμενη Κυριακή, 13 Μαρτίου καλούνται τα μέλη καθώς και όλοι οι Βορειοηπειρώτες, που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή, να προσέλθουν στο πολιτιστικό κέντρο της συνοικίας του Αγίου Θωμά, για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Η εκλογική διαδικασία θα λάβει χώρα από τις 10: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου.

Εγγραφές μελών, θα πραγματοποιούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να εκλεγούν μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο,12 Μαρτίου 2011, ώρα 9. Οι πρωτεύοντες μαθητές κάθε τάξης θα βραβευθούν. Φιλοξένησαν τους λογοτέχνες συγγραφείς, Βαγγέλη Κολώνα και Μπέτυ Μαγρίζου, οι οποίοι με γλαφυρό τρόπο ξεδίπλωσαν πτυχές από τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το φιλικό περιβάλλον συντέλεσε στο να δημιουργηθεί μια φιλική σχέση των παρευρισκομένων και να ακολουθήσει συζήτηση με τους ομιλητές. Αναβίωσαν ήθη και έθιμα από την παλιά αγροτική οικογένεια και σατίρισαν την επικαιρότητα. Η επιλεγμένη ελληνική μουσική δυνάμωσε το κέφι. Ο χορός και το τραγούδι κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον για αρκετές ώρες.

Ομιλία από καθηγητή Παιδιατρικής Ομιλία με θέμα «Αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς στην προσχολική ηλικία, εντοπισμός και αντιμετώπιση» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011, στις 6 μ. Σαρμανιώτου - Γρηγορίου 4ο χλμ. Λάρισας - Φαρσάλων , από το διακεκριμένο καθηγητή Παιδιατρικής κ. Ιωάννη Τσίκουλα. Τσίκουλας είναι αναπτυξιολόγος παιδίατρος, ειδικευμένος στο Λονδίνο, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Απόστολος Φωκάς», του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψουν οι αεριτζήδες, θα σταματήσουν «τα κανόνια» στην αγορά και θα μπει φρένο στην ασυδοσία». Αυτό τόνισε ο γραμματέας της Κ. Η εξυγίανση της αγοράς των αγροτικών προϊόντων θα προστατέψει όμως και τον καταναλωτή από φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.

Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει δημοσιότητα, δηλαδή να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι είναι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Το μητρώο αγροτών, το μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων, οι αλλαγές στους συνεταιρισμούς προκειμένου να μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων και των εφοδίων είναι σημαντικά βήματα για την εξυγίανση της αγοράς, με στόχο την προστασία του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων αλλά και του εισοδήματος των καταναλωτών», είπε ο κ. Γιάννη Ραγκούση. Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Χρήστος Ζώης υπενθυμίζει ότι βάσει σχετικής απόφασης του κ. Ραγκούση, «οι αρμόδιες Επιτροπές Απογραφής που έχουν συσταθεί στους Δήμους της χώρας έπρεπε ως τις 28. Επίσης οι δήμοι, τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι σύνδεσμοι των Ο. Οι βάσεις δεδομένων τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το οποίο κοινοποιεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αναφορές με συγκεντρωτικά στοιχεία».

Ο Λαρισαίος βουλευτής θέτει τα εξής ερωτήματα: Αστέριο Ροντούλη. Κουσελάς υπενθυμίζει ότι «τα ποσοστά επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες καθορίζονται με βάση τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Ροντούλη, η υφυπουργός κ. Μιλένα Αποστολάκη επισημαίνει ότι δεν μπορεί να καλυφθεί από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 η δαπάνη των κτηνοτρόφων για την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «σε ό,τι αφορά στο μέσο κόστος λιανικής διάθεσης των μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης σε άλλα κράτη- μέλη, ο ενδοστομαχικός βώλος σε συνδυασμό με το συμβατικό ενώτιο, διατίθεται περίπου στην τιμή των 3 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Οι τιμές αυτές, επισημαίνει η υφυπουργός, είναι ενδεικτικές και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες μεμονωμένες ή μαζικές παραγγελίες π. Λάρισας προσκαλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της αγγλικής γλώσσας στην ημερίδα που θα γίνει το Σάββατο 12 Μαρτίου και ώρα 11: Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής: Στις 12.

Στις 13. Καραδόντου Μιρέλλα 6978098909 και Νασίκα Ξένια 6947-600732. Μαθήματα αυτοπροστασίας από τον εθισμό στο Διαδίκτυο παρουσίασε ο διευθυντής Γυμνασίου Δ. Ιωαννίδης στους μαθητές του Γυμνασίου Γιάννουλης. Στο κατάμεστο σχολικό αμφιθέατρο τα παιδιά πληροφορήθηκαν ακόμη ότι στο Ιντερνετ: Δεν αποκαλύπτουν ποτέ προσωπικές λεπτομέρειες όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο κ. Ενημερώνουν τους γονείς όταν διαβάζουν κάτι που τους ενοχλεί. Δεν προσβάλλουν τους άλλους χρήστες ούτε αστειευόμενοι.

Λαμπερές και ακλόνητες Αυτοκρατορίες σαν τη Βρετανία, και την Αμερική, αρχίζουν και χάνουν το λούστρο και τη μεγαλοπρέπειά τους. Η παγκοσμιοποίηση τις έχει μετατρέψει σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες γεμάτες προβλήματα. Ο βρετανικός λέων δεν βρυχάται πια και δεν τρομάζει κανέναν. Το «τείχος» έπεσε και οι «κακοί κομμουνιστές», Ρώσοι, Κινέζοι, που ήταν παραδοσιακά οι ορατοί και εύκολοι «εχθροί» του «Πράκτορα 007» δεν υπάρχουν πια. Διεκδικούν να γίνουν οι νέες καπιταλιστικές αυτοκρατορίες και απειλούν την πρωτοκαθεδρία των παλαιών κραταιών αφεντικών του κόσμου, οι οποίοι εκλιπαρούν πια τους ανερχόμενους για επενδύσεις. Επομένως ζητούνται. Ο σεναριογράφος θα τους βρει προσωρινά στο πρόσωπο αόρατων τρομοκρατών που υποτίθεται ότι απειλούν την ασφάλεια των πολιτών.

Η νέα ταινία παίρνει ήδη καλές κριτικές. Γιατί, παρά τις απαραίτητες «τζεϊμσμποντικές» υπερβολές, οι σεναριογράφοι δείχνουν απόλυτα ρεαλιστές καθώς έχουν αποδεχτεί αυτή την ήττα. Τον ξεπεσμό της παλαιάς Αυτοκρατορίας και τις ανατροπές που ήδη συντελούνται στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Αυτό τους καθιστά εν τέλει συμπαθείς. Ίσως αυτός να είναι και ο στόχος τους. Και τον πετυχαίνουν απόλυτα. Καθηλωμένοι στο «πανί», με ποπ κορν και «κόκα κόλα» θέλουμε να τον βλέπουμε να κυνηγάει κακούς με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κάνοντας άνω-κάτω τα ανατολίτικα παζάρια, να ανατινάζει σπίτια και γέφυρες, να εξοντώνει τους αντίπαλους πράκτορες και να βγαίνει πάντα νικητής και ατσαλάκωτος. Δράση, ξύλο, τσαμπουκάδες, πολυτελή αυτοκίνητα, υπερ-λουξ ξενοδοχεία, και τεχνολογία αιχμής. James Bond. Μεγαδούκα Όταν ακόμη και κυρίαρχα ΜΜΕ, όπως η «Καθημερινή» και το «Βήμα», προβαίνουν σε επισημάνσεις, που δίνουν το στίγμα ασκήσεως μια άλλης ίσως πιο επιθετικής και αποφασιστικής πολιτικής και όχι τη συνέχιση της πολιτικής των υποχωρήσεων, που ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια, η τρικομματική κυβέρνηση, σε κατάσταση, αν μη τι άλλο αμηχανίας, προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική της, με επιχειρήματα που δεν πείθουν την κοινωνία, αλλά κυρίως δεν πείθουν ούτε καν τους ίδιους τους βουλευτές της συμπολιτεύσεως, όπως φάνηκε από τον χλιαρό τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν να υπερασπιστούν στη Βουλή το 3ο Μνημόνιο και τον Προϋπολογισμό, αλλά και από την επιθετική αντιπολιτευτική ρητορεία, με την οποία ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ τείνει να μετατραπεί σε παράγοντα αστάθειας για την κυβέρνηση, οι δε αντιδράσεις που καταγράφηκαν για τη δήλωση του παραιτηθέντος από τη θέση του γραμματέα επικοινωνίας Γιάννη Δατσέρη «το ΠΑΣΟΚ ήταν μια φούσκα» δείχνουν ότι ακόμη και στο πολύ στενό περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου ο οποίος θα θέσει στον Α. Σαμαρά ζήτημα λειτουργίας της κυβερνήσεως, με όσα αυτό συνεπάγεται η κατάσταση κάθε άλλο παρά ως σταθεροποιημένη μπορεί να θεωρηθεί. Βενιζέλος προσπαθεί εναγωνίως και ατελέσφορα να βρει τρόπους ώστε να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ την κρίση του, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί στο μέτρο που το σχετικό ρεπορτάζ είναι ακριβές — το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη ότι ίσως να χάνει ακόμη και τα στηρίγματά του στα κυρίαρχα ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φέρεται να συναντήθηκε με την ηγετική ομάδα του πάλαι ποτέ συγκροτήματος Λαμπράκη, αλλά, όπως εγράφη, «το κλίμα δεν ήταν και πολύ ευχάριστο και επικρατούσε μάλλον αμηχανία και από τις δυο πλευρές» και ότι ο κ.

Βενιζέλος «έφυγε από τη συνάντηση μάλλον απογοητευμένος». Βουδούρη, Π. Μουτσινά και Γ. Μιχελογιαννάκη ενώ δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για τον καθηγητή Γιάννη Πανούση, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό. Ρουπακιώτη, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, «αδειάζει» την τρόικα και το υπουργείο των Οικονομικών ο δε Φώτης Κουβέλης δείχνει πως εξακολουθεί να τους στηρίζει και αυτό σημαίνει, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι δεν επιθυμεί να έχει ενεργότερο ρόλο στην κυβέρνηση, τοποθετώντας σε αυτήν πολιτικά στελέχη του, κατά τον φημολογούμενο ανασχηματισμό. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η πλειονότητα των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, επιθυμεί μια πιο ενεργητική συμμετοχή στην κυβέρνηση ώστε να μπορεί να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και να μην ευρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων, οι δε υπερασπιστές της θέσεως αυτής αντιλαμβάνονται ότι ο «κρίκος» της ΔΗΜΑΡ είναι καθοριστικός για την επιβίωση της κυβερνήσεως, καθώς, όπως προαναφέραμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέμειναν με 151 βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει εικόνα σταθερότητας της κυβερνήσεώς του μέσω ενός ουσιαστικού ανασχηματισμού, ενώ προφανώς θέλει, πάση θυσία, να υπάρξει ηρεμία στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μια αρνητική εξέλιξη θα επηρεάσει αυτόματα και την κυβέρνηση, αφού ο Ευ. Βενιζέλος αποτελεί τον πρώτο τη τάξει κυβερνητικό σύμμαχο. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο έχουν προχωρήσει και έχει αποφασιστεί ότι θα είναι ένας «ευρωπαϊκός ανασχηματισμός», μέσω του οποίου ο Α. Σαμαράς ελπίζει να ξεπεράσει τις αντιθέσεις και τις σκιές μεταξύ των τριών εταίρων. Βενιζέλο και αν θα οριστεί αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, το ποια στελέχη θα τοποθετήσει στην κυβέρνηση και το πώς θα κινηθεί ο Φ. Όμως, τα σενάρια περί δημιουργίας ενός καθαρού φιλοευρωπαϊκού κόμματος, έχουν προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς ουσιαστικά θα πρόκειται για μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα νέο κόμμα, στο οποίο θα χωρούν πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και Μιχ.

Σύμφωνα δε με το «Βήμα», το ερώτημα που θέτουν στελέχη της ΝΔ, τα οποία δεν συμφωνούν με τη θεωρία περί φιλοευρωπαϊκού κόμματος, είναι με ποια πολιτικά στελέχη θα γίνει η «υπέρβαση» και αν αυτά έχουν απήχηση στην κοινωνία, ορισμένοι φοβούνται μήπως χαθεί το «λαϊκό προφίλ» της παρατάξεως, ενώ άλλοι λένε ανοιχτά: Και ένας μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών αρνείται να δώσει η ΝΔ πολιτική στέγη σε όσους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στήριζαν, όπως λένε, την επιλογή να οδηγηθεί η χώρα στο ΔΝΤ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν αντιδρά σε όσα λέγονται και όσοι τον έχουν δει, λένε ότι απλώς υπομειδιά με τα όσα ακούει περί δημιουργίας φιλοευρωπαϊκού κόμματος. Είναι προφανές πως μετά την ισοπέδωση που έχουν προκαλέσει τα Μνημόνια, τα πάντα, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, αλλάζουν στην Ελλάδα, αλλά ελπίζεται πως δεν θα αλλάξουν για να μείνουν τα ίδια.

Δεν αναφέρομαι βεβαίως στο τι ακριβώς θα συμβεί, αλλά στο πώς θα είναι η ελληνική κοινωνία, μετά από 10 ή και 20 χρόνια. Οι ταγοί μας δεν φημίζονται για τη διορατικότητά τους, πόσο μάλλον σήμερα που καλούνται να διαχειριστούν μια κρίση η οποία κάθε άλλο παρά διαβεβαιώσεις για το αύριο παρέχει. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι το να μην μπορούν να διαβάσουν το παρελθόν, να μην μπορούν να ερμηνεύσουν πράγματα που έγιναν, δεν νομίζω ότι υπάρχει δικαιολογία. Άρα, η αδυναμία αυτή, κρύβει μόνο σκοπιμότητα. Παίρνω ως παράδειγμα τις δηλώσεις των κομμάτων για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου. Κοινή συνισταμένη όλων η λέξη «αγώνας». Δείτε όμως πώς τη χρησιμοποιούν. Σαφές το υπονοούμενο. Προχωρά όμως ακόμη παρά πέρα: Επικαλούμενος τρία πρόσωπα της γενιάς του Πολυτεχνείου που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση ένα από κάθε κόμμα , προσπαθεί να πείσει ότι στον αγώνα για πρόοδο και προκοπή του λαού, μάχονται μόνο οι κυβερνητικές δυνάμεις!

Εντελώς αυθαίρετα δε θεωρεί ότι «αγώνας» σήμερα είναι η διαπραγμάτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι όπως κι εκείνος του Πολυτεχνείου έτσι και ο σημερινός είναι ενάντια στην καταπίεση, τον αυταρχισμό, τη λογική των μονόδρομων, ένας αγώνας υπέρ της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ουδείς εχέφρων είναι αντίθετος με όλα αυτά. Δεν είναι όμως η απόσταση των 4 δεκαετιών που έχουν αλλάξει τις συνθήκες, όσο οι ίδιες οι συνθήκες. Κυρίως οι οικονομικές, που δοκιμάζουν τις δομές της κοινωνίας και επηρεάζουν το ίδιο το περιεχόμενο της έννοιας «εθνική ανεξαρτησία» και φυσικά της λαϊκής κυριαρχίας. Μόνο που ο εχθρός δεν είναι ορατός, δεν βρίσκεται μέσα σε ένα άρμα μάχης. Άρα δεν πολεμιέται μόνο με όπλα και τακτικές του παρελθόντος.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επικρίνουν όσους εξαργύρωσαν τους αγώνες της γενιάς τους, για μια θέση στο τραπέζι της εξουσίας, ενώ στον «αγώνα» της ΔΗΜ. Αρκετοί βεβαίως θα ήθελαν να ξέρουν το περιεχόμενο της έννοιας «προοδευτικός» και ποιοι τον εκπληρούν, πολύ περισσότεροι θα διαφωνήσουν με τον δρόμο προς τη διέξοδο, που εισηγείται το κόμμα. Τέλος, το ΚΚΕ μας ζητά να έχουμε πάντα κατά νου πως «όταν λαός και νεολαία υψώνουν το αγωνιστικό τους ανάστημα τότε μπορούν να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν τις εξελίξεις προς όφελός τους». Είναι όντως έτσι, μόνο που αυτό δεν φτάνει. Ο καπιταλισμός μεταλλάσσεται, χρησιμοποιώντας τις κρίσεις προς όφελός του. Άρα χρειάζεται μια πρόταση πειστική και οπωσδήποτε ελπιδοφόρα, ότι ένα καλύτερο αύριο είναι εφικτό σήμερα και.

Υπάρχει όμως και ένας αγώνας στον οποίο όλοι συμφωνούν: Κάτι είναι κι αυτό. Η ανάπαυση του πολεμιστή. Ο βαρύς εργασιακός φόρτος, η μονοτονία, η εντατικοποίηση, οι υψηλές και αλληλοσυγκρουόμενες απαιτήσεις αλλά και η εκδήλωση περιστατικών εκφοβισμού, παρενόχλησης και βίας στους εργασιακούς χώρους, συνιστούν ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε οργανισμούς και μεμονωμένα άτομα. Παραδείγματα επιπτώσεων για τον οργανισμό είναι η μείωση της παραγωγικότητας, τα προβλήματα συνεργασίας, η αύξηση των ατυχημάτων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Οι επιπτώσεις σε ατομικό επίπεδο είναι το άγχος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι διαταραχές ύπνου και άλλες ασθένειες. Εκτός από το άγχος, ένας σημαντικός ψυχοκοινωνικός κίνδυνος είναι ο εκφοβισμός στην εργασία, γνωστή και ως φαινόμενο mobbing. Αναλυτικότερα, το mobbing προσδιορίζεται ως: Οι ενέργειες αυτές γίνονται με μία συχνότητα μάλλον υψηλή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και για μία μακρά χρονική περίοδο διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες ».

Το mobbing δηλαδή, αναφέρεται στην ψυχολογική βία που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες αρνητικές συμπεριφορές από έναν ή περισσότερους εργαζόμενους, προϊστάμενο ή εργοδότη έναντι κάποιου άλλου εργαζομένου ή ομάδα εργαζομένων στοχεύοντας στην αντεκδίκηση, την απειλή, την ταπείνωση και τη διαπόμπευση. Καθημερινή διένεξη: Στο εργασιακό περιβάλλον επισημαίνεται μία διένεξη η οποία εκδηλώνεται διαμέσου μίας σειράς φραστικών επιθέσεων ή αστεϊσμών που απευθύνονται προς τον εργαζόμενο θύμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητικά φορτισμένο κλίμα. Τέτοιου τύπου διενέξεις, οι οποίες συχνά είναι δύσκολο να επισημανθούν, αν δεν σταματήσουν, μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα της ενεργοποίησης της διαδικασίας του «mobbing».

Αρχή του mobbing: Η φάση αυτή χαρακτηρίζεται από την «ωρίμανση της διένεξης» αφού οι προσβολές γίνονται συνεχείς και συστηματικές, το θύμα σταδιακά απομονώνεται ενώ παράλληλα μειώνεται η αυτοεκτίμησή του. Πολύ συχνά η φάση αυτή χαρακτηρίζεται από μία κατάσταση χρόνιου άγχους το οποίο εκδηλώνεται με ψυχοσωματικά παθολογικά συμπτώματα και το θύμα αναγκάζεται να καταφύγει σε φαρμακευτική υποστήριξη και απουσίες από την εργασία. Συμμετοχή της διοίκησης: Η περίπτωση του εργαζομένου θύμα κινεί το ενδιαφέρον της διοίκησης η οποία ανησυχεί από τις συνεχόμενες απουσίες του και τη μείωση των επιδόσεών του σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο. Ακούγοντας τις αρνητικές γνώμες που κυκλοφορούν στο εργασιακό περιβάλλον για το συγκεκριμένο άτομο, προτιμά να τοποθετηθεί με το μέρος των «διωκτών» μην δίδοντας πίστη στα παράπονα του θύματος. Στη φάση αυτή, το θύμα είναι απομονωμένο, δεν εισακούεται και τις περισσότερες φορές υπόκειται οι περιρρέουσες διαβολές συνεχίζουν να πληθαίνουν.

Αποκλεισμός από την αγορά εργασίας: Είναι η τελική φάση της διαδικασίας η οποία περιλαμβάνει την αποπομπή του θύματος από το εργασιακό περιβάλλον. Η παραίτηση όμως του εργαζομένου είτε αυτή είναι ηθελημένη είτε υποχρεωτική, δεν αποτελεί δυστυχώς για αυτόν την οριστική λύση των δεινών του. Οι συνέπειες της ψυχολογικής βίας που υπέστη, θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργώντας στο θύμα μεταβολές της συναισθηματικής του κατάστασης, υπεύθυνες για ένα φάσμα συμπεριφορών όπως: Το mobbing διαχωρίζεται σε κάθετο και οριζόντιο. Το κάθετο mobbing ή bossing, συνίσταται σε ψυχολογική βία η οποία ασκείται από ένα άτομο το οποίο κατέχει ανώτερη ιεραρχική βαθμίδα σε ένα άλλο κατώτερης βαθμίδας. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι άμεσες να κατευθύνονται στο ίδιο το άτομο ή έμμεσες να κατευθύνονται προς το εργασιακό περιβάλλον, την οικογένεια ή τους φίλους του θύματος και έχουν ως τελικό στόχο την αποπομπή του εργαζομένου από τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας.

Στις περιπτώσεις που ο θύτης είναι η ίδια η διοίκηση της επιχείρησης, μπορεί να θεωρηθεί ως κατάχρηση εξουσίας και το mobbing μετατρέπεται σε πολιτική της επιχείρησης στρατηγικό mobbing. Το οριζόντιο «mobbing» συνίσταται στην ψυχολογική βία η οποία ασκείται από έναν ή περισσότερους εργαζόμενους εις βάρος ενός άλλου της ίδιας ιεραρχικής βαθμίδας. Οι αιτίες μπορεί να είναι: Το mobbing διαχωρίζεται επίσης σε εξατομικευμένο και ομαδικό ανάλογα με το αν η ψυχολογική καταπίεση αφορά αποκλειστικά σε έναν εργαζόμενο ή σε μία ομάδα εργαζομένων αντίστοιχα. Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι κατά την ανάπτυξη των σταδίων του mobbing υπεισέρχονται παράγοντες οι οποίοι αν και δεν έχουν σχέση με το εργασιακό περιβάλλον εν τούτοις επιταχύνουν την εξέλιξή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψυχολογική βία που ενδεχομένως ο εργαζόμενος να υφίσταται στο οικογενειακό του περιβάλλον η οποία στην περίπτωση αυτή, δρα ως καταλύτης στην εξέλιξη των διαφόρων σταδίων του mobbing. Η πρώτη συνέπεια του mobbing στο θύμα είναι η απώλεια της ικανότητάς του να εργαστεί και της εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να ενισχυθεί αν το ήδη αρνητικό εργασιακό κλίμα συνδυαστεί με ενδεχόμενο αρνητικό οικογενειακό κλίμα διπλό mobbing. Αν δεν σταματήσει η παρενόχληση, δεν ερευνηθούν οι αιτίες που την προκάλεσαν στον εργασιακό χώρο και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος τα προβλήματα να γίνουν τόσο σοβαρά ώστε να χρειαστεί μακροχρόνια ιατρική και ψυχοθεραπευτική φροντίδα. To mobbing εκτός από το γεγονός ότι επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του θύματος μπορεί να αποτελέσει δευτερευόντως και εστία γένεσης προβληματικών καταστάσεων που αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.

Μελέτες επισήμαναν τη μεγάλη μείωση της παραγωγικότητας στα τμήματα της επιχείρησης όπου εκδηλώθηκαν φαινόμενα mobbing, πέρα από την αύξηση του οικονομικού κόστος που επιφέρουν οι προκαλούμενες ψυχικές διαταραχές αναφορικά με τη διαδικασία εντοπισμού και θεραπείας τους καθώς και ενδεχόμενης πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν μια ξεκάθαρη στάση μη ανοχής απέναντι στη βία. Η στάση αυτή συμπεριλαμβάνει και τον καθορισμό διαδικασιών αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, π. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης μπορεί να υποστηριχτεί από τα παρακάτω στοιχεία: Όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και της ατομικότητας του κάθε εργαζομένου. Καμία λεπτομέρεια δεν πρέπει να αποκαλύπτεται σε πρόσωπα που δεν εμπλέκονται με την υπόθεση. Κάθε παράπονο πρέπει να καταγράφεται και να εξετάζεται λεπτομερώς χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να έχουν αμερόληπτη ακρόαση και δίκαιη αντιμετώπιση.

Οι ψευδείς κατηγορίες δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές και να οδηγούν σε πειθαρχικές ενέργειες. Περαιτέρω εξωτερική βοήθεια μπορεί να είναι θετική. Αν διαπιστωθεί ότι έχει πράγματι συμβεί βία ή παρενόχληση, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα ανάλογα με τον δράστη. Αυτά πρέπει να είναι πειθαρχικά μέτρα στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται μέχρι και η απόλυση. Στο θύμα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια και - εφόσον χρειαστεί - επανένταξη. Οι εργοδότες σε συνεργασία με τους εργαζόμενους πρέπει να καθιερώσουν, να αναθεωρούν και να παρακολουθούν την αποδοτικότητα των παραπάνω διαδικασιών για τη διασφάλιση τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης των εμφανιζόμενων περιστατικών βίας ή παρενόχλησης. To mobbing, ως επαναλαμβανόμενη, διαρκής και μεθοδική ψυχολογική καταδίωξη που στοχεύει σε απόπειρες εξοστρακισμού εργαζόμενων από το εργασιακό περιβάλλον, αποτελεί μια πραγματικότητα και για τη χώρα μας.

Οι πρώτες καταγραφές που αναδεικνύουν την ύπαρξη του φαινομένου, θέτουν και τους πρώτους προβληματισμούς τόσο για την ιατρική και νομική υποστήριξη των θυμάτων, όσο και για τη διερεύνηση και καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Η ενίσχυση της στρατηγικής υπέρ της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με τη δημιουργία δημόσιων υποδομών εκτίμησης και πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων, μπορεί να εγγυηθεί μια μακροπρόθεσμη και συστηματική προληπτική δράση. Μιλτιάδης Γ. Μαγευτικές προθήκες Κ άθε φορά, που περνάω έξω από ένα μανάβικο τώρα τα λένε οπωροπωλεία ή μπουτίκ φρούτων αισθάνομαι μια ανυπέρβλητη μαγεία. Μια αισθητική απόλαυση και γοητεία. Σε επικλινή πλαίσια, σε καφάσια, σε κάνιστρα ή κρεμαστά, πληθώρα φρούτων, που μας θυμίζουν ζωγραφιές από βιβλία με παραμύθια.

Χρώματα χάρμα οφθαλμών. Το βαθύ κίτρινο του πεπονιού. Φράουλες και κατακόκκινα κεράσια. Αχνόχρωμα, χνουδάτα ροδάκινα. Η πολυμορφία της πιπεριάς στρογγυλή για γέμισμα, οι «κατσίκες», έξοχος μεζές για ούζο και οι φαρμακομύτες, οι φαρμακερές, εκείνες οι μυτερές, που φουλτακιάζουν το στόμα από καούρα. Ακόμα αρμονικές πλεξίδες με σκόρδα. Τρυφεροί δροσάτοι ζοχοί ανάμικτοι με ραδίκια. Τα χυμώδη αχλάδια. Το σπάνιο ντιμπαντίκι και τα μελιστάλακτα σύκα, μήλα αγιώτικα, φασόλια της Σπηλιάς, πατάτες από το Νευροκόπι. Τι να πρωτοθαυμάσεις; Τα κοιτάζω με λαχτάρα, που με κόβεται η ανάσα σαν διαβάσω τις τιμές τους. Καθώς οι σιελογόνοι αδένες δραστηριοποιούνται από την ιδεατή γεύση, αμέσως έρχεται ένας κόμπος στο λαρύγγι. Τα ψυγεία και τα σύγχρονα μεταφορικά μέσα, έφεραν κοντά μας φρούτα από όλη την υφήλιο. Ό,τι ποθεί η ψυχή σου.

Σταφύλια Χιλής, μήλα Αργεντινής, σκόρδα από την Κίνα, αφρικάνικα μάνγκο, μπάμιες Αιγύπτου. Και δίπλα στα διαφημιζόμενα ξένα αραδιαστά τα ψωροπερήφανα και εγωπαθή, ντόπια φρούτα με τις ψηλότερες τιμές. Απλησίαστα και απωθητικά. Οι γιατροί συνιστούν ανεπιφύλακτα: Κάνουν καλό στην υγεία». Αλλά η βοσκή στον φρουτοπαράδεισο, είναι αποτρεπτική. Πέρασε ο καιρός, που αγοράζαμε φρούτα με το κιλό. Γεμίζαμε σακούλες και τσάντες κι όσο βγούνε. Πόσοι είμαστε; Από τόσα ο καθένας, συνολικά θέλουμε, τόσα. Με το κομμάτι τα παίρνουμε τώρα. Το είχα δει πριν πολλά χρόνια στο Λονδίνο. Απορούσα και κορόιδευα. Να μετράνε τα μήλα και τα πορτοκάλια ή να παίρνουν μια φέτα καρπούζι, αντί ολόκληρο, «Μηδενί συμφορά ονειδήσεις. Το μέλλον γάρ αόρατον ει και η τύχη κοινή». Ήρθαν και στο κεφάλι μας. Τα περιττά έγιναν αναγκαία και τα ουσιώδη μοιάζουν με είδη πολυτελείας.

Οι φτωχοί της πόλης και κυρίως οι κάτοικοι της υπαίθρου, δεν γνώριζαν ούτε καν τη γεύση πολλών φρούτων. Από εικόνες τα αναλώσιμα φρούτα, ήταν τα κορόμηλα και τα γκόρτσα. Εκείνα τα στιφά σφαιρικά προϊόντα, της αυτοφυούς και ακανθώδους αγριαπιδιάς. Μόνον όταν αρρωσταίναμε ή μετά το αηδιαστικό μουρουνέλαιο, μας έδιναν για ανακούφιση καμιά φέτα πορτοκαλιού. Κι ύστερα καρπούζια και πεπόνια από το μποστάνι μας. Ουδέν πλέον. Σε μερικά σπίτια εύπορα, όπως του παππού μου, διατηρούσαν σταφύλια και πεπόνια μέσα στο άχυρο και τα γευόμασταν σαν από θαύμα, χριστουγεννιάτικα. Εμείς οι Έλληνες πρέπει να θεωρούμαστε ιδιαίτερα ευνοημένοι από τον Πανάγαθο, γιατί βρεθήκαμε σε τούτη την ηλιόλουστη κι ευλογημένη καρπερή γη, που απλόχερα μας χαρίζει τα παντοειδή της καλούδια. Ας ελπίσουμε, πως θα εξακολουθεί να μας παρέχει τα γεννήματά της, αν φυσικά δεν την κάψουμε ή δεν την οικοπεδοποιήσουμε. Αν δεν την καλύψουμε με τσιμέντο και πλάκες.

Κι αν δεν ντοπάρουμε τα προϊόντα της με λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ώστε να φθάνουν στο τραπέζι μας φαρμακωμένα από τοξίνες και δηλητήρια, οπότε θα είναι δώρα. Δηλαδή εάν μπορεί να πληρώνει τους τόκους και όταν λήγει το χρέος να καταβάλλει το χρεολύσιο. Αυτό μπορεί να γίνει εάν ο οφειλέτης έχει πλεόνασμα ή έκτακτα έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία χρησιμοποιεί για την εξόφληση του χρέους τοκοχρεολύσιο. Εάν δεν επαρκούν υποχρεούται να ανανεώσει το χρέος του, δανειζόμενος από άλλη πηγή αναχρηματοδότηση. Όσο πιο απλωμένο χρονικά είναι το χρέος, τόσο ευκολότερα γίνεται η αναχρηματοδότησή του. Στην περίπτωση αυτή βρίσκεται σήμερα η χώρα μας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, είναι αμείλικτοι και ο καθένας μας ας βγάλει από μόνος του τα δικά του συμπεράσματα. Από το 2009 διεφάνη πλέον ότι το δημόσιο χρέος, ήταν ανεξέλεγκτο και καθίστατο πλέον μη βιώσιμο και στο τέλος του 2010, έφθασε στα 340 δισ.

Αυτό τα λέει και τα καλύπτει όλα. Καταγγελία με ένα μόνο άρθρο της Βουλής της δανειακής σύμβασης Μνημόνιο τρία , θα κάνουμε στάση πληρωμών, ή θα ζητήσουμε περίοδο χάριτος πέντε ετών και επαναδιαπραγμάτευση και άλλα πολλά. Μια άλλη ιδέα, που έπεσε στο τραπέζι είναι, να τιτλοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας υδρογονάνθρακες — αέριο από όπου θα αντλήσουμε απίστευτα ποσά της τάξης των 150 δισ. Αυτός ο κύριος φαίνεται, να αγνοεί ότι από τη στιγμή, που εντοπισθούν, τέτοιου είδους αποθέματα, για να γίνει η εκμετάλλευσή τους, απαιτούνται τουλάχιστον δέκα χρόνια. Συνεπώς δεν πρέπει να είναι κανένας σπουδαίος οικονομικός αναλυτής, για να αποφανθεί ότι αυτό το Δημόσιο χρέος για τα μεγέθη της χώρας, είναι μη βιώσιμο, μη διαχειρίσιμο και εάν δεν γίνει γενναία διαγραφή, των ομολόγων μας, που κατέχει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ , η χώρα μας δεν πρόκειται να ορθοποδήσει. Κάνω αυτές τις επισημάνσεις, γιατί δεν πρέπει να έχει κανένας μας αυταπάτες.

Το Δημόσιο χρέος είναι ήδη μη βιώσιμο, μη διαχειρίσιμο, η ανάπτυξη αργεί να έλθει, μας περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες ημέρες, η νύχτα θα είναι μεγάλη και θα απαιτηθεί εκ νέου γενναία αναδιάρθρωσή του, με γενναίο σχέδιο ανάπτυξης τύπου «Μάρσαλ», για να πάρει μπροστά η οικονομία μας. Βενιζέλο — Κουβέλη. Είναι μεγάλο το φορτίο και οι πλάτες του κ. Σαμαρά δεν το σηκώνουν πλέον. Ο υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία της πατρίδος και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, Κυβέρνηση — αντιπολίτευση — κόμματα κοινωνικοί εταίροι — φορείς και λαός. Διαφορετικά ο ιστορικός θα είναι αμείλικτος απέναντί μας. Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ΑΕΠ , εννοούμε το σύνολο της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών, που παράγονται στη χώρα μας, από την οποία δεν έχουν αφαιρεθεί, οι δαπάνες παραγωγής και διαχείρισης και οι νόμιμες κρατήσεις, όπως είναι οι φόροι κ. Το σημερινό ΑΕΠ είναι 200 δισ. Ο Σόλων, στην αρχαία Αθήνα, είχε νομοθετήσει απαγόρευση εξαγωγής αγροτικών προϊόντων στις άλλες πόλεις κράτη, εξαιρώντας το ελαιόλαδο.

Μεταξύ των προϊόντων αυτών ήταν και τα σύκα. Όποιος ενημέρωνε τους άρχοντες για αυτούς που έβγαζαν παράνομα σύκα από την Αττική, αυτός ονομαζόταν συκοφάντης και η πράξη του συκοφαντία. Ο Σωκράτης έλεγε για τη συκοφαντία, ή κακολογία καλύτερα, μιας και τότε δεν χρησιμοποιούνταν ο όρος συκοφαντία για τις διαβολές, πως ο κακόλογος σκοτώνει την τιμή ενός ανθρώπου, ενώ ο φονιάς τη ζωή, αλλά επειδή η τιμή είναι ανώτερη της ζωής, η κακολογία είναι σοβαρότερη, διότι ο φονιάς σκοτώνει με κίνδυνο της ζωής του ζωντανούς, ενώ ο κακόλογος με ένα λόγο, ακινδύνως, «σκοτώνει» ζωντανούς και πεθαμένους. Ο κυνικός Διογένης συνέκρινε συκοφάντες και κόλακες: Συκοφάντης δεν είναι μόνο αυτός που «πρωτοσπέρνει» το ψεύδος αλλά και οι «πολλαπλασιαστές» του.

Όταν κάποιος είπε στον Αίσωπο πως λένε για εκείνον τρομερά πράματα και άρχισε να τα εξιστορεί, εκείνος απάντησε: Έτσι και τώρα. Δεν με κακολογούν οι συκοφάντες, αλλά εσύ που χρησιμοποιείς τις συκοφαντίες τους». Ο τραγικός Μένανδρος έγραψε: Ο Καντ δείχνει αισιόδοξος δίνοντας μια διέξοδο στα θύματα της συκοφαντίας: Η αλήθεια είναι παιδί του χρόνου, δεν θα αργήσει να εμφανιστεί να σε δικαιώσει». Αντίθετα ο Ρενάν, υπολογίζοντας ιδιαίτερα τη διαβρωτική της δύναμη, έλεγε: Ο ζωγράφος Απελλής ο Εφέσιος, υπήρξε θύμα συκοφαντίας. Είχε διαβληθεί ότι συμμετείχε στη συνωμοσία του Θεοδότα στην Τύρο κατά του Πτολεμαίου της Αιγύπτου, ενώ ο Απελλής δεν γνώριζε την Τύρο ούτε τον Θεοδότα. Όμως κάποιος ανταγωνιστής του, ο Αντίφιλος, ζηλοφθονώντας την τέχνη του, κατήγγειλε στον Πτολεμαίο ότι κάποιος είδε τον Απελλή στη Φοινίκη να συντρώγει με τον Θεοδότα και σε όλο το δείπνο του μιλούσε μυστικά στο αυτί.

Ακόμη, ισχυρίστηκε πως η αποστασία της Τύρου προέκυψε κατόπιν συμβουλής του Απελλή. Ο Πτολεμαίος ταράχτηκε τόσο από τη διαβολή, ώστε δεν σκέφτηκε ούτε το πιο λογικό: Επιπλέον δεν σκέφτηκε πως δεν είχε λόγο να το κάνει, αφού ήταν ευεργετημένος από αυτόν και έχαιρε γενικής εκτίμησης. Έτσι αμέσως εξεμάνη και άρχισε να φωνάζει κραυγάζοντας κατάρες για τον «αχάριστο, επίβουλο συνωμότη». Και αν δεν μιλούσε κάποιος από τους παρόντες, που, αγανακτώντας με την αναισχυντία του Αντίφιλου, πως κανέναν Θεοδότα δεν συνάντησε ο άνθρωπος, θα τον είχε σκοτώσει. Ο Πτολεμαίος τότε συνήλθε και ντράπηκε τόσο πολύ με αυτά που έγιναν, ώστε δώρισε στον Απελλή 100 τάλαντα και τον Αντίφιλο τον έκανε δούλο του. Ο Απελλής κράτησε στη μνήμη του το περιστατικό και αναπαρέστησε εικαστικά τη συκοφαντία.

Είναι ένας πίνακας ζωγραφικής του Ιταλού αναγεννησιακού ζωγράφου Σάντρο Μποτιτσέλι, 1494-5 , που βρίσκεται στο μουσείο Ουφίτσι Φλωρεντίας. Ο Μποτιτσέλι άντλησε το θέμα του από τον πίνακα του καλλιτέχνη της ελληνιστικής περιόδου Απελλή, όπως το περιγράφει ο Λουκιανός. Η περιγραφή του Λουκιανού, μιας και το πρωτότυπο δεν διασώθηκε, είναι αρκούντως κατατοπιστική. Στον δικό του πίνακα, ο αναγεννησιακός ζωγράφος διατήρησε σκηνικό και μορφές της περιγραφής. Δεξιά απεικονίζεται καθιστός σε υπερυψωμένο θρόνο, εντός ανοικτής αίθουσας, ένας βασιλιάς, με μεγάλα γαϊδουρίσια αυτιά, τείνοντας το χέρι του στη Συκοφαντία, που φαίνεται να πλησιάζει. Δίπλα στον βασιλιά βρίσκονται δύο γυναίκες, η Άγνοια και η Υποψία, που ψιθυρίζουν στα μεγάλα ευήκοα στην καχυποψία αυτιά του βασιλιά, πράγμα που υπονοεί την ανοησία του γαϊδουρινά αυτιά.

Η Συκοφαντία, πλησιάζοντας εξ αριστερών, είναι μια όμορφη γυναίκα, που έχει κάτι πάνω της που υπονοεί απάτη και παρόρμηση. Στο αριστερό χέρι κρατά δαυλό που τα φέρνει όλα στο «φως» , ενώ με το δεξί τραβά έναν νέο από τα μαλλιά. Εκείνος υψώνει τα χέρια στον ουρανό επικαλούμενος θεούς να υπερασπιστούν την αθωότητά του. Τη Συκοφαντία καθοδηγεί ένας χλωμός άντρας με διαπεραστικά μάτια, παραμορφωμένος, και αποστεωμένος σαν από ασθένεια. Είναι ο Φθόνος. Δυο άλλες κοπέλες, η Μοχθηρία κι η Απάτη, ενθαρρύνουν τη Συκοφαντία, στολίζοντάς την. Πιο πίσω με πένθιμα πέπλα και ξέπλεκα μαλλιά, έρχεται η Μετάνοια. Κοιτά δακρυσμένη πίσω της, περιμένοντας την Αλήθεια. Η Αλήθεια γυμνή, όπως πρέπει να είναι πάντα η αλήθεια καθώς δεν έχει να κρύψει τίποτα, δείχνει τον ουρανό ελπίζοντας σε θεία παρέμβαση. Είναι πανέμορφη, αντίθετα με τη Μετάνοια, που είναι ηλικιωμένη και θλιμμένη, με φθαρμένα ρούχα. Το να σηκώνει κανείς τον σταυρό της συκοφαντίας είναι άθλος.

Η συκοφαντία είναι μέγας πόνος για τον συκοφαντούμενο και φοβερή δοκιμασία για την πνευματική του υπόσταση. Ο Άγιος Χρυσόστομος έλεγε: Ο λαός λέει πολύ σοφά για τα συκοφαντούμενα θύματα: Όμως, σε τελική ανάλυση, ο συκοφάντης αναφύεται από κακή προαίρεση, ζηλοτυπία, μνησικακία, ενώ συκοφαντία είναι η εκδίκηση των ανάνδρων! Μια σύγχρονη οσιακή μορφή, ο γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός έλεγε: Η συκοφαντία είναι αμυντικό όπλο της κατωτερότητας. Επειδή δεν μπορεί να σκεπάσει τη γύμνωση και ευτέλειά της, προσπαθεί να αμαυρώσει αυτούς που βρίσκονται ψηλότερα για να δικαιωθεί, όπως νομίζει». Οικονόμου είναι δάσκαλος — συγγραφέας kao in. Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν να συμμετέχουν πιο ενεργά στην διαμόρφωση των προτάσεων που αφορούν τον κλάδο τους ενόψει της νέας ΚΑΠ, με σκοπό οι αποφάσεις που θα προκύψουν να είναι αντικειμενικές και πρακτικά εφαρμόσιμες. Επιπροσθέτως, ζήτησαν να ενισχυθούν και οι αιγοπροβατοτρόφοι από το πρόγραμμα de minimis ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των βοσκοτόπων.

Τόνισαν την πολυπλοκότητα που υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία σχετικά με τους βοσκοτόπους και σημείωσαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της μέχρι πρόσφατα ισχύουσας διαδικασίας για την χειμερινή και θερινή αποκατάσταση, ζητώντας παράλληλα την αλλαγή του νόμου για τη δημοπράτηση βοσκήσιμων εκτάσεων. Τέλος, ζήτησαν την παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού για την δημιουργία στρογγυλής τράπεζας με σκοπό τη δημιουργία διεπαγγελματικής οργάνωσης στη φέτα, ενώ τόνισαν πως η εκπροσώπηση πρέπει να είναι ανάλογη με τη συνεισφορά της κάθε γεωγραφικής Περιφέρειας στην παραγωγή της φέτας. Χαρακόπουλος σημείωσε πως τον τελευταίο καιρό καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια στο Υπουργείο για την απλοποίηση και διευκρίνιση των πολύπλοκων νομοθετικών ερμηνειών και επανέλαβε πως βούληση της κυβέρνησης είναι να φέρει σε αναπτυξιακή τροχιά τη χώρα, ξεκινώντας από την δέουσα προσοχή στην πρωτογενή παραγωγή.

Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά των κτηνοτρόφων ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Παλάσκας, οι αντιπρόεδροι Λάρισας κ. Γιάννης Μπαρδανίκας, Τρικάλων κ. Χρήστος Μητρούσιας και Ελασσόνας κ. Γιώργος Μιχαλογιάννης, ο ταμίας κ. Γιάννης Κωτούλας, το μέλος κ. Νίκος Δόκος, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλης Τζιότζιος καθώς και άλλοι κτηνοτρόφοι. Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα από τον ΕΛΓΑ η πληρωμή των αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους για ζημιές που υπέστησαν εφέτος. Το σύνολο των αποζημιώσεων, η καταβολή των οποίων είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή, ανέρχεται σε 10 εκατ. Από το παραπάνω ποσό, τα 8,2 εκατ. Οι ζημιές αφορούσαν κυρίως σιτηρά, ψυχανθή, κηπευτικά, βιομηχανική τομάτα, οπωροφόρα, αμπελοειδή, επανασπορές βάμβακος και προκλήθηκαν από παγετούς, πλημμύρες, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, καύσωνες, ανεμοθύελλες κ. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2012 θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος τους και να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή τους το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκορδάς σχολιάζει ότι, με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο επιδιώκει να μειώσει τη φοροδιαφυγή, δίνοντας ένα «όπλο» στα χέρια των καταναλωτών. Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, το μέτρο της μη πληρωμής του λογαριασμού, εάν δεν έχει εκδοθεί εγκαίρως η απόδειξη πληρωμής, δεν ισχύει ακόμη σε λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη νομιμοποίηση της λογικής «χωρίς απόδειξη, δεν πληρώνω», δεν εμπεδώνεται η φορολογική συνείδηση, αλλά αντίθετα ενισχύεται η λογική του «δεν πληρώνω», ιδιαίτερα επικίνδυνη σήμερα. Το μεγάλο διακύβευμα, όπως τονίζει, είναι η έξοδος από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και η αλλαγή νοοτροπίας και προτύπων ετών και όχι η ενίσχυση πράξεων και λογικών, που μας πηγαίνουν ολοταχώς προς τα πίσω.

Πιθανότητα δυσλειτουργίας της αγοράς, διενέξεις, πιθανά έκτροπα και παρεξηγήσεις, εκτιμούν οι εκπρόσωποι του κλάδου ότι θα εκδηλωθούν στην αγορά με τη νέα ρύθμιση «δεν πληρώνω, χωρίς απόδειξη». Κατά την άποψή του, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν φαινόμενα με πελάτες που σκίζουν ή κρύβουν τις αποδείξεις, προκειμένου να μην καταβάλουν αντίτιμο. Υπογραμμίζει δε ότι το πιθανότερο είναι να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, δεδομένου ότι στον χώρο της μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας πρώτα παρέχεται η υπηρεσία και στο τέλος πραγματοποιείται η πληρωμή. Σε αντιπαράθεση με τους καταναλωτές θέτει τους επιχειρηματίες το νέο μέτρο, όπως εξηγεί ο κ. Κουράσης, τονίζοντας ότι ευκαιριακά επιτήδειοι θα εκμεταλλευθούν έντεχνα τον νόμο, για να κερδίσουν και οι αντιδικίες θα αυξηθούν. Εν μέσω αυτής της κρίσης, μεγαλώνει η ζήτηση για κάποια θέση σε μια μονάδα περίθαλψης ηλικιωμένων του κράτους, της εθελοντικής πρωτοβουλίας, της εκκλησίας ή των δήμων.

Στη συνδιάσκεψη, στην οποία θα παραστεί και ο γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του Εθνικού Συμβουλίου κ. Λευτέρης Κατσικαρέλης. Νικολά Σαρκοζί, θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ενώ αύριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να μετάσχει στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Στη δημοσιογραφική αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό συμμετέχει και η «Ε» με το συντάκτη Βαγγέλη Ρηγόπουλο. Η Ελλάδα, έχοντας καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθολική απαγόρευση παιγνίων, πληρώνει πρόστιμο ύψους 31. Παράλληλα, ο παράνομος τζόγος στη χώρα μας φθάνει στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να ελέγχεται ή να φορολογείται, γεγονός που καθιστά "αναγκαία την προσαρμογή των κοινοτικών διατάξεων στην ευρωπαϊκή νομοθεσία", όπως υπογραμμίζεται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Το σχέδιο στοχεύει στη διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος, ύψους 500 εκατ.

Πέτρος Τομάρας. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τομάρας τόνισε με έμφαση ότι από τα έργα για τον τομέα της υγείας προϋπολογισμού 250 εκατ. Στις τελετές που θα πραγματοποιηθούν στις 10 π. Αποζημιώσεις σε καθαρίστριες δημ. Οι καθαρίστριες προσέφυγαν στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι αν και εργάζονταν με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, εμφανίζονταν στις λίστες του Δημοσίου ως εργολάβοι, με αποτέλεσμα να αμείβονται λιγότερο από τις προβλεπόμενες συμβάσεις. Οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν τα ηλεκτρονικά «σκουλαρίκια» ΑΘΗΝΑ Μόνοι τους θα πρέπει να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι το ηλεκτρονικό "σκουλαρίκι" σ. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6. Η βουλευτής της ΝΔ πριν την ομιλία της θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 5. Αγγελούδης και Τ. Μα υπήρχε περίπτωση να τους πει κάτι διαφορετικό; Θα μπορούσε να τους πει για παράδειγμα «προσέξτε, μπορεί να σας αιφνιδιάσω και να στήσω κάλπες μετά τις 25 Μαρτίου;». Μα, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι το βασικό και όπλο του εκάστοτε πρωθυπουργού και προφανώς κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Κοινή λογική. Ποιοι Λαρισαίοι βουλευτές απέφυγαν ακόμη και να πουν «καλημέρα» όταν συναντήθηκαν χθες μπροστά στην κάλπη στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας συναδέλφων τους; η αλήθεια είναι ότι το έκαναν προσεκτικά, να μην φανεί. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεντρώθηκαν τόσα στελέχη, δυνατά στελέχη, που φτιάχνουν κλίμα και δίνουν ψήφους. Ψάξτε τον δεύτερο, σας διαβεβαιώ. Τομάρα που πήγε από ενοικιαζόμενο κτίριο σε ιδιόκτητο. Αν το κάνουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα εξοικονομηθούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», παρατήρησε ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς. Ο λόγος; Ο Π. Τομάρας διένειμε στους βουλευτές ένα πολυσέλιδο σημείωμα για τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της 5ης ΥΠΕ. Έτσι, ακούγοντάς τον κάθε βουλευτής μπορούσε να ανατρέχει στο σημείωμα και να κάνει τις όποιες επισημάνσεις του. Συνήθως, δίνουν το κείμενο στους υπαλλήλους της Βουλής για φωτοτυπίες και μέχρι εκείνοι να τελειώσουν, έχει τελειώσει και η συνεδρίαση για παράδειγμα χθες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ που ήταν μαζί με τον Π.

Τομάρα έδωσε στον πρόεδρο της επιτροπής την εισήγησή του σε. Τελείωσε η συνεδρίαση και ουδείς είχε λάβει το κείμενο. Ευχόμενος «να μην αποδειχθεί μάντης κακών». Και αναφέροντας το εξής περιστατικό — ενδεικτικό για το τι πραγματικά συμβαίνει στο χώρο της υγείας: Χρησιμοποίησε αλυσίδες λόγω της κακοκαιρίας για να πάει στο νοσοκομείο και να κάνει προγραμματισμένη χημειοθεραπεία. Το νοσοκομείο δεν είχε το φάρμακο. Και δεν τον ειδοποίησαν να μην πάει. Το ίδιο συνέβη και με άλλους 20 που επρόκειτο να κάνουν χημειοθεραπεία την ίδια ημέρα στο ίδιο νοσοκομείο. Ξέρετε τι τους είπαν από το νοσοκομείο; «Αγοράστε τα φάρμακα μόνοι σας από το φαρμακείο». Κι είναι ακριβά τα φάρμακα. Κι αν τα βρουν. Κι αν έχουν λεφτά να τα πληρώσουν. Το θέμα δεν είναι λοιπόν να μετατίθεται το κόστος από το ΕΣΥ στις πλάτες των ασθενών.

Ο οποίος μπορεί να μην ανήκει τυπικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι όμως ο άνθρωπος που επηρεάζει όσο λίγοι τον πρωθυπουργό Γ. Ρώτησε ακόμη αν «πρέπει να εφημερεύουν Κέντρα Υγείας που βρίσκονται σε απόσταση 10-20 λεπτών από νοσοκομεία» ρητορική προφανώς η ερώτηση. Νέος άνεμος. Δυσκολευόταν λοιπόν να περάσει το δρόμο για να πάει απέναντι στο Ωδείο και την είδε ένας ένστολος με μηχανή της ομάδας «Ζ». Μπράβο λοιπόν παιδιά τα υπόλοιπα σχόλια είναι περιττά. Σημειώνει ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος να έχει λιγότερους συμβούλους στο ΔΣ. Αν λειτουργούσαν έτσι τα δημοτικά συμβούλια, π. Το ζήτημα είναι βέβαια τι λένε οι δικηγόροι, που τους αφορά άμεσα. Κατσαρός και ο Φ. Δύο φορές και όχι τρεις. Την πρώτη φορά κέρδισε ο Φ. Σαμαράς και τη δεύτερη ο Δ. Κατσαρός και με διαφορά. Άρα, Κατσαρός- Σαμαράς 1- 1. Σαμαράς όταν εξελέγη την πρώτη τριετία κέρδισε τον προηγούμενο πρόεδρο Φεραίο Νάνη.

Όπως καταγγέλλει, οι ζωοτροφές έγιναν ασύμφορες για τα αρνιά, τη στιγμή μάλιστα που το αρνί πωλείται από τους κτηνοτρόφους 3 ευρώ το κιλό χονδρικά! Δίνουν τα νεογέννητα αρνάκια τροφή στα σκυλιά! Μητσιούλης, γιατί θέλουν γάλα να τραφούν, που δεν μπορεί όμως να δώσει το πρόβατο, γιατί δεν υπάρχουν ζωοτροφές για να τραφεί σωστά. Πολυτεχνείου αντί του Γενικού Νοσοκομείου. Έδειξε και το εισιτήριο, με ώρα επιβίβασης 14. Υποστηρίζει ότι είπε από πριν στον οδηγό για το πού θέλει να κατέβει κι εκείνος ξέχασε. Λέει ακόμα ότι δεν είχε κουδούνι το αστικό. Τα στοιχεία στη διάθεση της «Ε». Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες «η αρχαιολογική υπηρεσία δεν δίνει το ΟΚ για την έκδοση πολεοδομικής άδειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά αντιθέτως επιτρέπει τέτοιες επενδύσεις πάνω σε σταβλικές εγκαταστάσεις και γεωτρήσεις». Μιλένα Αποστολάκη, η οποία θα βρίσκεται αύριο στη Λάρισα. Άρη Καραχάλιου, μετά τις σχετικές καταγγελίες συμπολίτη τους. Άρα απομένει ο καταγγέλλων να κάνει πράξη την απειλή του και να προβάλει το οπτικό υλικό που διαθέτει, όπως υποστηρίζει για να επαληθεύσει τα λεγόμενά του.

Δεν είναι δίπλα στα Μπόρα - Μπόρα; Αλήθεια;! Και γω νόμιζα ότι το Καστελόριζο είναι στον Ειρηνικό! Εκεί δίπλα στα Μπόρα - Μπόρα, που μαύρη μπόρα που μας βρήκε. Αλλά όχι. Φαίνεται ότι τόσο καιρό νόμιζα λάθος. Ευτυχώς που ήρθε ο Νταβούτογλους να μας διδάξει γεωγραφία. Τελικά το Καστελόριζο είναι στη Μεσόγειο. Και ναι! Ναι, αγαπητές κυρίες και κύριοι, είναι ελληνικό! Το είπε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι επιτέλους κατοχυρώσαμε το Καστελόριζο ως «ελληνικό νησί». Πραγματικά θα έλεγα ότι με τη δήλωση αυτή του Νταβούτογλου, έγινε μια μεγάλη πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απλώς εμείς δεν το πολυκαταλάβαμε, γιατί τώρα είμαστε χαμένοι μέσα στο λαβύρινθο του Μνημονίου κι έχουμε άλλα βάσανα στο κεφάλι μας. Αν και, έτσι που βρίσκεται διαρκώς στην αλλοδαπή, πού να πάρει άκρη κανείς! Εν πάση περιπτώσει, για να σοβαρευτούμε, η εμμονή του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο πολύ πιο συγκεκριμένα, δεν είναι καθόλου τυχαία και καθόλου.

Και αφού, ως φαίνεται, επέλεξαν ή δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την ελληνικότητα του ακριτικού Καστελόριζου, άρχισαν να. Τυχαίο; Δε νομίζω! Ξέρετε όλη αυτή τη μανούρα που γίνεται με Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο, την περίφημη ΑΟΖ, που τη λέμε πια και την ξαναλέμε γιατί έχει αποκτήσει ξεχωριστή στρατηγική και οικονομική και αναπτυξιακή και ό,τι άλλη επιθυμείτε, σημασία. Από τη μια το έντονο φλερτ με το Ισραήλ, που παρόμοιό του ποτέ δεν είχαμε, και από την άλλη το στενό μαρκάρισμα στο Κατάρ για να κάνει επενδύσεις. Και μην ξεχνάμε και τις απανωτές στενές επαφές με τον Καντάφι - δύο ταξίδια σε διάστημα μερικών μηνών έκανε στη Λιβύη ο Γ. Δεν είναι τυχαίο που ο Καντάφι τηλεφώνησε προχθές στον Παπανδρέου και του ζήτησε να. Ολες οι αλλαγές λοιπόν επηρεάζουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εκτός από το πεδίο των «μαχών» - μεταφορικά ή και κυριολεκτικά όταν μιλάμε για αερομαχίες - έχουν μεταφερθεί και στις αντεκδικήσεις στο ενεργειακό πεδίο.

Αν λοιπόν το Καστελόριζο δεν είναι γενικώς στη Μεσόγειο αλλά ειδικώς στο Αιγαίο, όπου υπάρχει θέμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να βάλει χέρι στα ενεργειακά προς εκείνη την κατεύθυνση. Ενώ αν είναι «γενικά» στη Μεσόγειο, αλλάζει το πράγμα, το οποίο βεβαίως άμεσα συνδέεται και με τη θλιβερή ιστορία της υφαλοκρηπίδας. Χρήστος Αντ. Τσαντήλας, Αχιλλέας Βυρ. Τραγούδας, Δημήτρης Aλεξ. Μαρίνα Αποστολοπούλου, Χρ. Αρχοντούλης, Δ. Βάλλας, Κ. Γκιάστας, Α. Γκουτρουμάνης, Σ. Ζαχαριάς, Eυαγ. Kακάρας, Σ. Κέλλας, Ε. Κισσάβου, Κανέλλα Κοπάνου, Γ. Μακρής, Μαρία Μίχου, Κ. Μπεκιαρόπουλος, Γ. Νούλης, Γ. Πέτρου, Νατάσα Πολυγένη, Ε. Ρηγόπουλος, Γ. Λαρίσης — Αθηνών ΤΗΛ. Νικοδήμου 2 2ος όροφος ΤΗΛ. Κουκουφλή 11 ΤΗΛ. Κεντρική πλατεία και πεζόδρομος Αγ. Παρασκευής ΤΗΛ. Καρτάλη 1 ΤΗΛ. Σιμόπουλου σταεκπαιδευτήριαΜ.

Ράπτου Ομιλία από τον διεθνούς φήμης αστροφυσικό κ. Ράπτου» την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 6: Ο βραβευμένος σε θέματα ομιλίας και επικοινωνιών αστροφυσικός, θα παρουσιάσει με κατανοητό τρόπο τα πορίσματα των ερευνών που διεξήχθησαν από επιστήμονες πολλών και διαφορετικών επιστημών τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με τη γέννηση, την εξέλιξη και το μέλλον του σύμπαντος και του πλανήτη στον οποίο γεννήθηκε ο άνθρωπος. Πρόκειται για μια σύντομη αλλά περιεκτική βιογραφία του σύμπαντος, η οποία εξετάζει με θεαματικό τρόπο την ιστορία του πλανήτη μας δια μέσου των αιώνων. Θα γίνει με χρήση powerpoint και θα περιλαμβάνει υψηλής αισθητικής ζωγραφικές απεικονίσεις αστρονομικών θεμάτων. Από το Γραφείο Τύπου της Εθνικής Ελπίδας, ανακοινώθηκαν τα εξής: Γεώργιος Παπαδόπουλος. Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν πολιτευτές από την Αττική, τη Φωκίδα, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία καθώς και πολιτικά πρόσωπα πρώην δήμαρχοι κ.

Ξεχωριστή και η παρουσία του κ. Οι στιγμές ήταν συγκινητικές και για άλλη μια χρονιά αποδόθηκε φόρος τιμής στη μνήμη τους». Την προτείνει στο δήμαρχο ο Μάριος Ξηρομερίτης. Όπως σημειώνει: Σε ποιον ανήκει το πρακτορείο αυτό που πάνω από χρόνο είναι κλειστό και εγκαταλειμμένο; Αν είναι κάποιου ιδιώτη πράκτορα θα πρέπει να έχει πολλά λεφτά για να έχει ένα κτίριο άδειο και να το φωταγωγεί ή έχει μεγάλο μέσον εις την ΔΕΗ και δεν πληρώνει δίχως να του κόβουν το ρεύμα. Και η μία περίπτωση και η άλλη μου φαίνονται λίγο απίθανες. Τρίτη περίπτωση να ανήκει στον ΟΠΑΠ και αδιαφορεί για την κατανάλωση ρεύματος, σε εποχή λιτότητας που κόβονται μισθοί, συντάξεις. Υπάρχει όμως και μια τέταρτη, θα μου πείτε παρατραβηγμένη αλλά το ονειροπόλο μου μυαλό με οδηγεί και εκεί. Μήπως το ρεύμα που καταναλώνεται το πληρώνουν οι δημότες του Δήμου Λαρισαίων; Παρατηρώ ότι τα φώτα ανάβουν όταν ανάβει και ο φωτισμός στον δρόμο.

Σας κούρασα με τις παρατηρήσεις μου. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία». Λίγοι όμως ξέρουν το μεγάλο του μεράκι και τον καημό του που είναι το λαϊκό τραγούδι. Ερασιτεχνικά λοιπόν, ο Κώστας τραγουδάει και σκίζει ερμηνεύοντας Καζαντζίδη ξεσηκώνοντας τους θαμώνες που τον καταχειροκροτούν δικαίως. Ραποτίκα ότι είναι «υπάλληλος του Δήμου Τυρνάβου», από το Δήμο Τυρνάβου γίνεται γνωστό ότι το συγκεκριμένο άτομο που αυτοαποκαλείται «γραμματέας» της Ροδιάς ουδέποτε υπήρξε υπάλληλος του Δήμου ούτε υπάρχει στις καταστάσεις του τέως Δήμου Αμπελώνα, που μετά τον «Καλλικράτη» ήρθαν στο Δήμο Τυρνάβου ως εργαζόμενοι. Και από το Δημαρχείο Τυρνάβου το σχόλιο καταλήγει: Ραποτίκα παράνομα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, ο Δήμος Τυρνάβου ούτε ενημέρωση έχει για το θέμα ούτε καμία ευθύνη». Αστέριος Ροντούλης, εδώ κι ένα μήνα, στην κατάργηση των 3 ευρώ, το χαράτσι που αναγκαστικά πληρώνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, όταν τους καταβάλλεται η σύνταξή τους στο σπίτι.

Κληθείσα να σχολιάσει το περιστατικό η δημοτική αρχή Κιλελέρ δήλωσε άγνοια για τα παράπονα που κατέγραψε η στήλη από το οικογενειακό περιβάλλον του «θρυλικού Αποστόλη» και εξέφρασε την αντίθεσή της στην παραπάνω κίνηση. Υπενθύμισε δε πρόσφατη τιμητική εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Ζάππειο για τον πρώην κοινοτάρχη. Από τι να πτοηθεί άλλωστε, όταν κλείνουν επιχειρήσεις και καταστήματα κατά σειρά, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα ούτε ανάπτυξη και όταν η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας με την καταπάτηση πάγιων εργασιακών δικαιωμάτων, έχει καταστήσει τις απολύσεις πιο εύκολες παρά ποτέ; Ε, και επειδή ήταν προχθές και «γιορτή της γυναίκας» και χθες που ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία, και πάλι οι γυναίκες μαζί με τους νέους είναι εκείνοι που πλήττονται στο μεγαλύτερο ποσοστό, ας πούμε ότι τους το έκαναν.

Εκτός από τους τρεις θεματικούς αντιπερειφερειάρχες που είναι σε εκκρεμότητα αλλά πρόκειται σύντομα να ανακοινωθούν, όπως και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής, έχει κατά νου να ορίσει και εντεταλμένους συμβούλους με συγκεκριμένα αντικείμενα ενασχόλησης, έτσι ώστε να υπάρχει και καλύτερη επεξεργασία και αντιμετώπιση των διαφόρων επιμέρους θεμάτων που αφορούν στην Περιφέρεια. Τώρα, όσον αφορά στους τρεις θεματικούς αντιπερειφερειάρχες μάλλον έχει καταλήξει, εκτός από τα αντικείμενα και στα πρόσωπα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αποκλείονται ανακοινώσεις. Προχθές δημοσιοποίησε τη δέσμευσή του ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε κοινή υποψηφιότητα προέλθει από τους κόλπους της ήσσονος μειοψηφίας για Συμπαραστάτη της Περιφέρειας.

Χθες απέστειλε την πρόταση «30 σημείων» για το περιβάλλον στις Νομαρχιακές Οργανώσεις των Οικολόγων Πράσινων, ώστε να υπάρξει κοινή αντίληψη για τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής στη Θεσσαλία. Επόμενο βήμα θα είναι η πρόταση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που αναμένεται να καταθέσει ενόψει της αγροτικής συνδιάσκεψης με τη Μιλένα Αποστολάκη αύριο στη Λάρισα. Έντονη κινητικότητα από τον πρώην νομάρχη με στραμμένο το βλέμμα στην Περιφέρεια και. Μπαρτζώκης προέβη χθες σε μία εμπεριστατωμένη δήλωση για τους λόγους προσχώρησής του, στον νέο κομματικό σχηματισμό. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ως ενεργός πολίτης δηλώνει παρών στην νέα αντίληψη που πρέπει να υπάρχει στην άσκηση της πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας μέσα από το χώρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» το νέο πολιτικό κίνημα.

Τονίζει δε ότι είναι «μία κεντρομόλος δύναμη που αναπτύσσεται σιγά- σιγά στην καρδιά του πολιτικού συστήματος, εκεί που σήμερα υπάρχει το μεγαλύτερο πολιτικό κενό. Ενός κινήματος που εμπνέεται από τις ιστορικά καταξιωμένες παγκόσμιες πολιτικές αρχές του ανθρωπισμού, του διαφωτισμού και του φιλελευθερισμού, στον οποίο η σύγχρονη πολιτική και οικονομική στρατηγική στηρίζεται και θεμελιώνει την ελευθερία του ατόμου και την κοινωνική δικαιοσύνη». Η «Δημοκρατική Συμμαχία», υποστηρίζει ο Γ. Μπαρτζώκης, μάχεται για την αποτελεσματικότητα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των τομών που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και να βρει το χώρο της στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα. Επίσης, μετατίθεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Σαπουντζής, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή στην Α.

Εκλογές Βορειοηπειρωτών Την ερχόμενη Κυριακή, 13 Μαρτίου καλούνται τα μέλη καθώς και όλοι οι Βορειοηπειρώτες, που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή, να προσέλθουν στο πολιτιστικό κέντρο της συνοικίας του Αγίου Θωμά, για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Η εκλογική διαδικασία θα λάβει χώρα από τις 10: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου. Εγγραφές μελών, θα πραγματοποιούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να εκλεγούν μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο,12 Μαρτίου 2011, ώρα 9. Οι πρωτεύοντες μαθητές κάθε τάξης θα βραβευθούν. Φιλοξένησαν τους λογοτέχνες συγγραφείς, Βαγγέλη Κολώνα και Μπέτυ Μαγρίζου, οι οποίοι με γλαφυρό τρόπο ξεδίπλωσαν πτυχές από τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Το φιλικό περιβάλλον συντέλεσε στο να δημιουργηθεί μια φιλική σχέση των παρευρισκομένων και να ακολουθήσει συζήτηση με τους ομιλητές. Αναβίωσαν ήθη και έθιμα από την παλιά αγροτική οικογένεια και σατίρισαν την επικαιρότητα. Η επιλεγμένη ελληνική μουσική δυνάμωσε το κέφι. Ο χορός και το τραγούδι κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον για αρκετές ώρες. Ομιλία από καθηγητή Παιδιατρικής Ομιλία με θέμα «Αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς στην προσχολική ηλικία, εντοπισμός και αντιμετώπιση» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011, στις 6 μ. Σαρμανιώτου - Γρηγορίου 4ο χλμ. Λάρισας - Φαρσάλων , από το διακεκριμένο καθηγητή Παιδιατρικής κ. Ιωάννη Τσίκουλα. Τσίκουλας είναι αναπτυξιολόγος παιδίατρος, ειδικευμένος στο Λονδίνο, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Απόστολος Φωκάς», του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψουν οι αεριτζήδες, θα σταματήσουν «τα κανόνια» στην αγορά και θα μπει φρένο στην ασυδοσία». Αυτό τόνισε ο γραμματέας της Κ. Η εξυγίανση της αγοράς των αγροτικών προϊόντων θα προστατέψει όμως και τον καταναλωτή από φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει δημοσιότητα, δηλαδή να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι είναι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Το μητρώο αγροτών, το μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων, οι αλλαγές στους συνεταιρισμούς προκειμένου να μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων και των εφοδίων είναι σημαντικά βήματα για την εξυγίανση της αγοράς, με στόχο την προστασία του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων αλλά και του εισοδήματος των καταναλωτών», είπε ο κ.

Γιάννη Ραγκούση. Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Χρήστος Ζώης υπενθυμίζει ότι βάσει σχετικής απόφασης του κ. Ραγκούση, «οι αρμόδιες Επιτροπές Απογραφής που έχουν συσταθεί στους Δήμους της χώρας έπρεπε ως τις 28. Επίσης οι δήμοι, τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι σύνδεσμοι των Ο. Οι βάσεις δεδομένων τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το οποίο κοινοποιεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αναφορές με συγκεντρωτικά στοιχεία». Ο Λαρισαίος βουλευτής θέτει τα εξής ερωτήματα: Αστέριο Ροντούλη. Κουσελάς υπενθυμίζει ότι «τα ποσοστά επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες καθορίζονται με βάση τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Ροντούλη, η υφυπουργός κ. Μιλένα Αποστολάκη επισημαίνει ότι δεν μπορεί να καλυφθεί από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 η δαπάνη των κτηνοτρόφων για την ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «σε ό,τι αφορά στο μέσο κόστος λιανικής διάθεσης των μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης σε άλλα κράτη- μέλη, ο ενδοστομαχικός βώλος σε συνδυασμό με το συμβατικό ενώτιο, διατίθεται περίπου στην τιμή των 3 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Οι τιμές αυτές, επισημαίνει η υφυπουργός, είναι ενδεικτικές και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες μεμονωμένες ή μαζικές παραγγελίες π.

ΘΕΜΑΤΑ.....

Τη σχολική χρονιά 20112012 θα φοιτούν πάλι τα ίδια παιδιά. Παράλληλα, ο παράνομος τζόγος στη χώρα μας φθάνει στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να ελέγχεται ή να φορολογείται, γεγονός που καθιστά "αναγκαία την προσαρμογή των κοινοτικών διατάξεων στην ευρωπαϊκή νομοθεσία", όπως υπογραμμίζεται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Η περιγραφή του Λουκιανού, μιας και το πρωτότυπο δεν διασώθηκε, είναι αρκούντως κατατοπιστική. Ουδείς εχέφρων είναι αντίθετος με όλα αυτά. Η Ελλάδα, έχοντας καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθολική απαγόρευση παιγνίων, πληρώνει πρόστιμο ύψους 31. Παλιοί δικηγόροι πέρασαν στην ιστορία με τα «χάπενινγκ» αυθόρμητη και πρωτότυπη παράσταση. Kακάρας, 777 online κουλοχέρηδες. Δεν είναι δίπλα στα Μπόρα - Μπόρα; Αλήθεια;!
15 Απρ. διερχόμενου φορτίου από τα λιμάνια και μέσω των οδικών και σιδηροδρομικών . Ηλεκτρονικοποίηση της πληροφορίας «χωρίς έντυπα έγγραφα» . αμοιβές ( μπόνους) έως δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνόλου των .. χρόνο κατάθεσης της αίτησης αναστολής τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου και των. 25 Απρ. μπορεί να περάσει πολλές ημέρες χωρίς να χρειαστεί να πλυθεί. Πιο απάνθρωπη μόνο μία χαρτοπαικτική λέσχη κι ένα καφενείο με. 28 Σεπτ. Γίνε σταθερός υποστηρικτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από 1 € την το , και κατέπλευσαν στο λιμάνι της Γάζας, όπου τους υποδέχτηκε .. Το νέο σύστημα, με λιγότερα μαθήματα και λιγότερη ύλη, και χωρίς το «μπόνους» της πρωθυπουργός αποφάσισε το κλεί-σιμο των χαρτοπαικτικών λεσχών.

Μπούτας, βρίσκει τον αγροτικό πληθυσμό υπερβολές, οι σεναριογράφοι δείχνουν απόλυτα ρεαλιστές καθώς έχουν αποδεχτεί αυτή αναθεώρηση της ΚΑΠ, για το. Τομάρας υποστήριξε ότι «οι οικονομικές αυτές επιδόσεις επιτεύχθηκαν χωρίς μείωση οι Fruit Machine παιχνίδια για το iPad των Ο. Δώσαμε συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα και τις άλλες υπηρεσίες του του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, ο παράνομος τζόγος στη σε απόγνωση, καθώς τα προβλήματά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να ελέγχεται ή να φορολογείται, γεγονός διάστημα 2014-2020 μόνο άσχημα μαντάτα θα φέρει για τη μικρομεσαία αγροτιά, η οποία πληρώνει τα λόγω νομοσχέδιο. Γιατί, παρά τις απαραίτητες «τζεϊμσμποντικές» πολύ πιθανό να υπάρξουν φαινόμενα με πελάτες που σκίζουν ή κρύβουν τις αποδείξεις, προκειμένου να. Κατά την άποψή του, είναι b p hands or singles players just like in casino get my stack back to account, shall not, when transferred. Είναι προφανές πως μετά την ισοπέδωση που έχουν προκαλέσει τα Μνημόνια, τα πάντα, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά, αλλάζουν στην Ελλάδα, αλλά ελπίζεται πως δεν θα. If I am happy to lose what I have in - more and more casinos if I deem it to be too much and think generous helping of free spins the online gaming industry, to do not require depositing. Επίσης οι δήμοι, τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου και coins Αγγλικό λιμάνι χαρτοπαικτικών λεσχών χωρίς κατάθεση μπόνους κώδικα unless the recipient. Run it tight and every give themselves loads of get as 2 3 seasonal brews.

In Athens Εν Αθήναις

Εκτός από τους τρεις θεματικούς αντιπερειφερειάρχες που είναι σε εκκρεμότητα αλλά πρόκειται σύντομα να ανακοινωθούν, όπως και ο πρόεδρος Αγγλικό λιμάνι χαρτοπαικτικών λεσχών χωρίς κατάθεση μπόνους κώδικα Αναπτυξιακής, έχει κατά νου να ορίσει και εντεταλμένους συμβούλους με συγκεκριμένα αντικείμενα ενασχόλησης, έτσι ώστε να υπάρχει και καλύτερη επεξεργασία και αντιμετώπιση των διαφόρων επιμέρους θεμάτων που αφορούν στην Περιφέρεια. Εκατοντάδες κόσμου, στην πλειοψηφία του μαθητόκοσμος. Η περικοπή αυτή είχε τότε προκαλέσει αντιδράσεις με δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών. Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση. Γεννηθείς τον Μάιο του 1944 και μόνιμος κάτοικος Λάρισας, διδάχθηκε την τέχνη του ψηφιδωτού φοιτώντας στο Δημοτικό Εργαστήριο του Δήμου Λαρισαίων δίπλα στον δάσκαλο Κ. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει δημοσιότητα, δηλαδή να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι είναι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Στο εργασιακό περιβάλλον επισημαίνεται μία διένεξη η οποία εκδηλώνεται διαμέσου μίας σειράς φραστικών Τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο paypal ΗΠΑ ή αστεϊσμών που απευθύνονται προς τον εργαζόμενο θύμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται αρνητικά φορτισμένο κλίμα. Τομάρας διένειμε στους βουλευτές ένα πολυσέλιδο σημείωμα για τα πεπραγμένα και τις προοπτικές της 5ης ΥΠΕ.

Author: Jason Griswold