Παίξτε με τα μοντέλα στο διαδίκτυο ή όχι

Υπάρχουν κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 1995 τα οποία είναι ακραία νεοφιλελεύθερα και τα οποία λένε, με λίγα λόγια, ότι δεν χρειάζεται καμία απολύτως ρύθμιση σε αυτόν τον τομέα. Όταν, λοιπόν, μια εταιρία μπαίνει σε μια αγορά που δεν υπάρχει ρύθμιση, δεν υπάρχουν κανόνες, για παράδειγμα, για την εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων από φέτος ισχύει ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της ΕΕ που είναι σχετικά αυστηρός αλλά μέχρι αυτόν δεν υπήρχε τίποτα πριν εκεί είναι και ελεύθερος ο χώρος να χτιστεί αυτή η ολιγοπωλιακή δομή. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι νομίζω οι πιο σημαντικοί, στους οποίους πρέπει όμως να προσθέσουμε πλέον έναν παράγοντα που δεν αναφέρεται συχνά: Αυτές οι εταιρίες πια έχουν μεγάλα τμήματα lobbying, έχουν τεράστια επιρροή σε κέντρα αποφάσεων, είτε είναι στην Ουάσιγκτον είτε είναι στις Βρυξέλλες και ρίχνουν πάρα πολύ χρήμα σε νομικές υπηρεσίες με στόχο να αντισταθούν σε κάθε είδους ρυθμίσεις και να τις ακυρώσουν αν μπορούν.

Και αυτό το έχουν καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις. Δείτε τώρα ότι όλοι οι ενημερωτικοί οργανισμοί εξαρτώνται από αυτούς τους παίκτες για τη διανομή της πληροφορίας και για να έχουν πρόσβαση στο κοινό τους. Επομένως είναι αναγκασμένοι, κατά κάποιο τρόπο, να ακολουθούν τους κανόνες που επιβάλλουν αυτοί οι παίκτες Google, Facebook. Επίσης, έχουν αρχίσει αυτοί οι παίκτες να χρηματοδοτούν απευθείας δημοσιογραφικά επιχειρήματα, να εκπαιδεύουν δημοσιογράφους στις υπηρεσίες τους, υπάρχει δηλαδή μια συγχώνευση, μια σύμπλευση συμφερόντων των κυρίαρχων ΜΜΕ και αυτών των παικτών, στην οποία σύμπλευση ο ισχυρός εταίρος είναι αυτοί οι παίκτες και όχι τα ΜΜΕ. Και προφανώς αυτό έχει επιδράσει στο πως τα ΜΜΕ καλύπτουν αυτές τις εταιρείες και τη δράση τους, με έναν κριτικό τρόπο ή όχι. Για παράδειγμα στην Γαλλία σήμερα, η Google προσφέρει δωρεάν εκμάθηση ψηφιακών τεχνολογιών σε χιλιάδες μαθητές και φοιτητές, κάνει συνεργασίες με πανεπιστήμια.

Είναι σαφές ότι αν η Google μας εκπαιδεύει σε ψηφιακά ζητήματα, είναι το ίδιο σαν η McDonalds να μπαίνει σε σχολεία και να μας εκπαιδεύει σε διατροφικά ζητήματα — φανταστείτε να μας λέει η McDonalds τι είναι καλό να τρώμε! Προφανώς επομένως η Google εξυπηρετεί  τα συμφέροντα της. Άρα λοιπόν υπάρχει πλέον ένας ολόκληρος μηχανισμός πολιτικής υφής, όχι απλά οικονομικής, που στόχο έχει την αύξηση επιρροής αυτόν τον παικτών και την διατήρηση των κεκτημένων, του ολιγοπωλίου. Τα «fake news» είναι μια διάσταση της παραπληροφόρησης που υπάρχει έτσι και αλλιώς και φαίνεται πως εντάθηκε στην ψηφιακή εποχή. Σε ποιο βαθμό το φαινόμενο αυτό συνδέεται με αυτές τις ολιγοπωλιακές τάσεις; Και πώς συνδέεται αυτό τελικά με όλη την λογική συλλογής δεδομένων από αυτές τις για εμπορική και πολιτική χρήση; Ναι, ο αντίκτυπος είναι ένα άλλο θέμα.

Καταρχάς πρέπει να διαφοροποιούμε τις εταιρίες διότι δεν έχουν τα ίδια μοντέλα. Ως προς το ζήτημα της παραπληροφόρησης μπορούμε να μιλήσουμε κυρίως για την Google και το Facebook που έχουν δωρεάν μοντέλα για τις υπηρεσίες, δηλαδή δεν πληρώνεις για τις υπηρεσίες και εκεί τίθεται το θέμα της έμμεσης χρηματοδότησης, δηλαδή το κλασικό θέμα των αμφίπλευρων ή δίπλευρων αγορών. Στην προκείμενη περίπτωση το γεγονός είναι ότι μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί κάποιος χρηματοδοτείται από κάποιον άλλον. Συνεπώς τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται περισσότερο είναι αυτού που χρηματοδοτεί την υπηρεσία παρά αυτού που τη χρησιμοποιεί. Όταν η Google ή το Facebook πρέπει να κάνει μια επιλογή, ανάμεσα στα συμφέροντα των χρηματοδοτών ή στα συμφέροντα των χρηστών, θα προτιμήσει τα συμφέροντα του χρηματοδότη.

Αυτό είναι και ένα κλασσικό πρόβλημα τον ΜΜΕ. Το θέμα που θέτετε, επομένως, είναι διττό. Ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι η συλλογή και η εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων, αυτό βέβαια συνδέεται με το άλλο πρόβλημα που αναφέρατε για τα «fake news», την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Αυτό που πρέπει να πούμε καταρχάς, για να μην περάσω και ως τεχνοφοβικός γιατί αυτή είναι μια κατηγορία που δεν δέχομαι, είναι ότι προτιμώ την τωρινή κατάσταση από την κατάσταση του 1990 στην οποία μεγάλωσα ως έφηβος, με τα 5 κανάλια και τις 10 εφημερίδες που ουσιαστικά έχουν και αυτές ένα ολιγοπώλιο πάνω στην πληροφόρηση. Δεν προτιμώ ένα παρελθόν το οποίο ήταν «ένδοξο» σε σχέση με το παρόν. Και το διαδίκτυο προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες ενημέρωσης, πολιτικοποίησης, χειραφέτησης, που δεν είχαμε στο παρελθόν.

Αυτό πρέπει να το πούμε γιατί είναι μία πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται μια κριτική προσέγγιση του διαδικτύου. Το γεγονός που είναι πολύ σημαντικό είναι αυτή η τεράστια συγκέντρωση της διανομής της πληροφορίας. Αυτή την στιγμή έχουμε ουσιαστικά δυο μεγάλες εταιρίες Google και Facebook μαζί και με όλες τις άλλες εταιρίες που τους ανήκουνε, οι οποίες ελέγχουνε τη ροή της πληροφορίας παγκόσμια σε δισεκατομμύρια χρήστες. Αυτοί αποφασίζουν σε ποια πληροφορία θα έχουμε πρόσβαση εμείς. Δεν πάει κάποιος πλέον ή τέλοσπάντων πάει πολύ σπάνια σε μια διεύθυνση στο διαδίκτυο για να πάει σε ένα συγκεκριμένο σάιτ για να διαβάσει. Συνήθως θα βρει μια πληροφορία, είτε ψάχνοντας στο Google είτε μέσω ενός λινκ που θα του έρθει μέσω social media.

Εκεί όλα αυτά, βέβαια, φιλτράρονται από αλγορίθμους, ο στόχος των οποίων είναι μέσα σε ένα μοντέλο δωρεάν έμμεσης χρηματοδότησης, να αυξάνονται όσο γίνεται τα διαφημιστικά έσοδα. Ο αλγόριθμος θα προωθήσει πληροφορίες που δημιουργούν τζίρο για την εταιρία. Από εκεί ξεκινά και το πρόβλημα τον «fake news», της παραπληροφόρησης. Είναι καταρχάς ένα εμπορικό διακύβευμα πάρα πολιτικό. Δηλαδή ο στόχος αυτών που τα φτιάχνουν είναι καταρχήν να βγάλουν διαφημιστικά έσοδα. Και για αυτό το λόγο λειτούργησε τόσο καλά αυτό το σύστημα μέσω του Facebook και το Facebook χρειάστηκε έναν χρόνο να καταλάβει τι έγινε. Γιατί οι άνθρωποι λειτουργούσαν πολύ καλά μέσα στο πλαίσιο αυτού του διαφημιστικού μοντέλου, δηλαδή έφτιαχναν πληροφορίες που ήταν δημοφιλείς, η οποίες δημιουργούσανε διάδραση και διαφημιστικά έσοδα. Άρα, λοιπόν, το να είμαστε έκπληκτοι από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται το Facebook ως μηχανή προπαγάνδας, είναι μάλλον αφελές γιατί αυτή ακριβώς είναι η βασική του λειτουργία, απλά η προπαγάνδα ήταν εμπορική και εν προκειμένω έγινε και πολιτική με εμπορικούς στόχους.

Και αυτό είναι που διαφοροποιεί αυτό το ολιγοπώλιο από τα ολιγοπώλια του παρελθόντος, όπως ήταν το πετρελαϊκό, η αυτοκινητοβιομηχανία, το τραπεζικό, γιατί σε αυτό υπάρχει και μια πολιτική λειτουργία η οποία είναι η διανομή και η πρόσβαση στην πληροφορία. Και αυτό επιτείνει και την ανάγκη μιας ρύθμισης ή έστω μιας κριτικής ανάλυσης αυτόν των παικτών και αυτών των δεδομένων. Βέβαια η υπόθεση των λεγόμενων «fake news» σχετίζεται και με την αλληλεπίδραση παλαιών και νέων μέσων μαζικής ενημέρωσης… Αυτό είναι σωστό. Όταν μιλάμε για «fake news» καταρχάς πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν έναν άνθρωπο να κάνει κλικ σε ένα περιεχόμενο ψεύτικο με παραπληροφόρηση. Ποιος είναι ο βασικός λόγος;  Όλες οι εμπειρικές επιστημονικές μελέτες μάς λένε ότι ο βασικός κεντρικός λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη στα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Η δυσλειτουργία του επίσημου δημοσίου χώρου. Δεν χρειάζεται νομίζω να επεκταθώ ιδιαίτερα. Στο ελληνικό πλαίσιο τα παραδείγματα είναι μυριάδες από το πως τα επίσημα ΜΜΕ παραπληροφορούν κατά συρροή εδώ και χρόνια. Λοιπόν, αν δε διορθώσουμε αυτό το γεγονός, το ότι υπάρχει αυτή η παραπληροφόρηση και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στα κυρίαρχα ΜΜΕ και στην επαγγελματική δημοσιογραφία που ωθεί το κοινό να λέει «άρα μας κρύβουνε την αλήθεια», «μας λένε ψέματα», «άρα μια εναλλακτική αλήθεια ίσως και να είναι πραγματική»  δε θα καταπολεμήσουμε επαρκώς τα «fake news». Άρα, προτού ασχοληθούμε με την καταπολέμηση τον «fake news» — και αναφέρομαι σε κάποια μέτρα που παίρνονται στις ΗΠΑ και στη Γαλλία με έναν νόμο του Ε. Μακρόν συγκεκριμένα για αυτό το θέμα — πρέπει να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι υγιές στην δημόσια σφαίρα, πως να στηρίξουμε την ποιοτική δημοσιογραφία ώστε να μειωθεί αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού και άρα και οι λόγοι που τους ωθούν προς την παραπληροφόρηση.

Συμπερασματικά αυτοί είναι οι δυο βασικοί άξονες. Ο πρώτος είναι τα οικονομικά μοντέλα της δωρεάν υπηρεσίας που ωθούν στην κυκλοφορία τέτοιον ειδήσεων γιατί έχουν διαφημιστική αξία και το δεύτερο η έλλειψη εμπιστοσύνης στα κυρίαρχα ΜΜΕ και στην επαγγελματική δημοσιογραφία. Υπάρχει μια συζήτηση για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Υπάρχουν αυτά τα δυο μοντέλα που είναι στην σύγκρουση, το γερμανικό και το αμερικανικό έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται. Ποιο είναι το μέλλον της εργασίας σε αυτό το πλαίσιο; Όλα αυτά που λέτε δεν είναι μοντέλο πια μόνο με την στρατηγική έννοια. Είναι μοντέλο που βγαίνει από τις κοινωνικές συνθήκες. Για παράδειγμα στη Γερμανία υπάρχει τεράστιο ποσοστό συνδικαλισμού. Τα γερμανικά συνδικάτα δεν είναι ριζοσπαστικά αλλά δεν μπορείς να κάνεις κινήσεις χωρίς να τα συμβουλευτείς. Αυτό δεν υπάρχει στην Αμερική. Άρα, λοιπόν, δεν είναι μόνο η τεχνολογία που παίζει ρόλο για το πως διαμορφώνεται και εξελίσσεται μια οικονομία.

Εκεί που υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρομαι και το οποίο είναι πολύ σημαντικό στον ρόλο που παίζουνε οι ψηφιακές τεχνολογίες στην καταστροφή της εργασίας, είναι αυτό που έχει να κάνει με τα κόστη συναλλαγής, τα κόστη που παράγει μια οικονομική συναλλαγή. Αν ας πούμε εγώ θέλω να αγοράσω κάτι από εσένα, αν σε πληρώσω με κάρτα θα έχει μεγαλύτερο κόστος για εσένα. Αν θέλω να κάνω μια εργασία, η θεωρία είναι ότι θα πρέπει να κοιτάξω αν αυτή η εργασία θα με συμφέρει καλύτερα να την κάνω με δικούς μου υπάλληλους μέσα στην εταιρία ή αν κάνω διαμέσου outsourcing. Εκεί υπάρχει ένα οικονομικό όριο όταν κάνω τον υπολογισμό μου που θα με οδηγήσει να το κάνω εσωτερικά η εξωτερικά αν είναι πιο φθηνά και αυτό εξαρτάται από το κόστος συναλλαγής. Πόσο δηλαδή θα μου κοστίσει αν πάω σε ένα εργοστάσιο στην Κίνα, να βρω τον τροφοδότη να μπορώ να ελέγχω την παραγωγή.

Αυτό όλο δεν είναι απλό και αυτό το κόστος επιβαρύνει και την παραγωγή μέχρι κάποιο σημείο. Εκεί έρχονται οι ψηφιακές τεχνολογίες που μηδενίζουν το κόστος συναλλαγής. Ας πούμε όταν μπω στο Mechanical Turk της Amazon. Πολλές φορές ο υπολογιστής δεν μπορεί να διαβάσει κάποιο σκαναρισμένο κείμενο και άρα χρειάζομαι ανθρώπους για να το κάνουν. Τότε μπαίνω στο Mechanical Turk και λέω έχω αυτήν την εργασία, ποιος την κάνει και για πόσο; Αυτό αναποδογυρίζει την σχέση προσφοράς-ζήτησης, γιατί ο ανταγωνισμός υπάρχει στην προσφορά εργασίας και μηδενίζονται προφανώς όλα τα στάνταρτς. Ένας το κάνει για 10 λεπτά, ένας άλλος για 1 ευρώ, κάποιος άλλος για 10 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για την Uber, ή το Airbnb. Δηλαδή η προσφορά και η ζήτηση αυτών των υπηρεσιών προϋπήρχε της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό που κάνει η ψηφιακή τεχνολογία είναι να μηδενίζει τα κόστη συναλλαγής για να την κάνει πιο συμφέρουσα οικονομικά. Το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός.

Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού και την υπεράξια δεν την παίρνει η κοινωνία, την παίρνει ο καπιταλιστής. Πάλι, δηλαδή, όλη η ανάλυση που μπορεί να γίνει για την αυτοματοποίηση, για τα ρομπότ, για τον ρόλο τον ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγή πρέπει να τεθεί μέσα σε ποια πολιτική οικονομία γίνεται αυτό. Όχι μόνο εάν σαν γεγονός είναι θετικό η αρνητικό, αν καταστρέφει θέσεις εργασίας η όχι. Ποιος είναι ο στόχος μιας κοινωνίας; Γιατί αύριο να  μην δουλεύουμε 4 ώρες αντί για 8, αν κερδίσουμε σε αποτελεσματικότητα; Το πρόβλημα είναι ότι τα κέρδη στην πραγματικότητα δεν γυρίζουν στην κοινωνία, πάνε στους καπιταλιστές. Πάλι δηλαδή πέφτουμε σε ένα πολιτικό ζήτημα. Θα  μπορώ να έχω πρόσβαση στην ψηφιακή συλλογή παιχνιδιών μου από οποιοδήποτε σύστημα PS4; Ναι, μπορείτε να συνδεθείτε στο SEN λογαριασμό σας σε κάθε συνδεδεμένο με το διαδίκτυο PS4 και  να έχετε πρόσβαση στην οθόνη του PS4 συστήματός σας και στο ψηφιακό σας περιεχόμενο. Εκτός από τη «βασική» σας κονσόλα, μπορείτε να συνδεθείτε κάθε φορά μόνο σε μία άλλη κονσόλα.

Τι θα συμβεί με το περιεχόμενο όταν σταματήσω να παίζω; Μόλις ο χρήστης αποσυνδεθεί, το περιεχόμενό του δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Μπορoύν πολλοί χρήστες να κάνουν χρήση του αυτόματου συγχρονισμού των Trophies και PushDownload υπηρεσιών; Όχι. Το σύστημα PS4 θα περιλαμβάνει κάποιο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο browser ; Ναι, το PS4 σύστημα έρχεται με ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο browser. Σταθμοί φόρτισης θα είναι επίσης διαθέσιμοι. Ωστόσο θα πρέπει να αλλάξετε τη ρύθμιση των PS4 συστημάτων. Μπορεί η βοηθητική θύρα στο πίσω μέρος του PS4 συστήματος να χρησιμοποιηθεί και για κάποια άλλη συσκευή εκτός από την PlayStation  κάμερα; Όχι, η λειτουργία αυτής της θύρας είναι να επιτρέψει τη χρήση της PlayStation κάμερας.

Η επιφάνεια αφής είναι επίσης clickable. Οι προγραμματιστές παιχνιδιών θα επιλέξεουν πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα στοιχεία. Στο παράδειγμα του Killzone: Shadow Fall , το touchpad χρησιμοποιείται για να εκχωρήσετε διαφορετικές εντολές για drone OWL του παίκτη στο single-player campaign. Σε παιχνίδια όπως το Killzone: Shadow Fall , το φως της μπάρας μπορεί να δώσει πληροφορίες στον παίκτη , για παράδειγμα αλλάζει χρώματα όταν η υγεία αρχίζει να εξαντλείται. Σε άλλα παιχνίδια , το χρώμα του φωτός της μπάρας μπορεί να αντανακλά την αφήγηση του παιχνιδιού και πολλά άλλα. Στα παιχνίδια, το χρώμα και τη φωτεινότητα του φωτός της μπάρας στο DUALSHOCK 4 μπορεί να ρυθμιστεί από τους σχεδιαστές παιχνιδιών, αλλά δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς. Στη συσκευασία του PS4 περιλαμβάνεται και headset; Ναι, το PS4 σύστημα έρχεται με το μονοφωνικό headset για φωνητική συνομιλία στα online παιχνίδια και για προαιρετικές φωνητικές εντολές για τις λειτουργίες του συστήματος.

Η PlayStation κάμερα, πωλείται ξεχωριστά και επίσης υποστηρίζει συνομιλία με φωνή και φωνητικές εντολές. Κάποια άλλα ακουστικά από τρίτους κατασκευαστές ίσως να μπορούν να υποστηρίξουν ήχο και λειτουργίες συζήτησης για το σύστημα PS4, αλλά  το PlayStation δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Μπορούν οι  PS3 και PS4 χρήστες να έχουν φωνητική ή βίντεο συνομιλία μαζί; Οι PS3 και PS4 χρήστες θα είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους με μηνύματα κειμένου, αλλά όχι μέσω βίντεο ή φωνητικής συνομιλίας. Πόσοι παίκτες θα μπορούν να συνομιλούν μεταξύ σε μια cross-game ομαδική συνομιλία στο PS4; Όπως και με το σύστημα PS Vita, έτσι και  το PS4 σύστημα θα υποστηρίξει έως και οκτώ χρήστες σε cross-game ομαδική συνομιλία. Μπορεί χρήστες του PS4 να στέλνουν μηνύματα φωνής o ένας στον άλλον; Ναι, οι χρήστες του PS4 θα είναι σε θέση να καταγράφουν τα μηνύματα φωνής έως 15 δευτερόλεπτα και να τα στέλνουν σε φίλους του για να τα ακούσουν αργότερα. Αναμένουμε ότι οι προγραμματιστές παιχνιδιών θα επινοήσουν άλλους ενδιαφέροντες τρόπους για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα.

Για παράδειγμα, στην έκδοση του Flowe στο  PS4 ο αισθητήρας κίνησης ανταποκρίνεται καλύτερα, επιτρέποντας στους παίκτες να καθοδηγήσουν πιο εύκολα τα πέταλα των λουλουδιών. Τι σημαίνει αυτό; Όλες οι ασύρματες συσκευές έχουν κάποιας μορφή τκαθυστέρηση, μια μικρή καθυστέρηση μεταξύ, ας πούμε, στο πάτημα ενός κουμπιού και στην ενέργεια που πραγματοποιείται στην οθόνη. Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω περιφερειακά του PS3 περιφερειακά όπως fighting sticks ή τιμονιέρες στο σύστημα  τουPS4; Σε γενικές γραμμές, όχι. Ωστόσο, κατά το λανσάρισμα, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα χειριστήρια, εάν ένας συγκεκριμένο τίτλος παιχνιδιού επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα στο παιχνίδι. Η απόφαση αυτή εξαρτάται από την εταιρεία του παιχνιδιού και θα διαφέρει από παιχνίδι σε παιχνίδι. Τα υπάρχοντα ασύρματα ακουστικά από τρίτες εταιρείες που χρησιμοποιούν σύνδεση Bluetooth, δε θα υποστηρίζονται από το σύστημα PS4, αν και τα περισσότερα υπάρχοντα ακουστικά τα οποία συνδέονται μέσω USB, θα υποστηρίζονται μετά την ενημέρωση συστήματος 1.

Τι είναι ικανή να κάνει η Playstation κάμερα; Η PlayStation κάμερα  ενσωματώνει δύο εξαιρετικά ευαίσθητες κάμερες που μπορεί να αναγνωρίσουν το βάθος του χώρου με ακρίβεια. Επιπλέον, οι χρήστες θα είναι σε θέση να συνδεθούν στο PS4 με αναγνώριση προσώπου και να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους κινήσεις του σώματος ή τις φωνές τους για να απορροφηθούν ακόμα περισσότερο στο παιχνίδι. Η PlayStation κάμερα είναι επίσης συμβατή με το χειριστήριο κίνησης PlayStation Move, αποδίδοντας τις κινήσεις των παικτών με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ για όσα παιχνίδια το υποστηρίζουν. Γιατί η PlayStation κάμερα ενσωματώνει δύο κάμερες; Με στερεοσκοπικές κάμερες, η PlayStation κάμερα  μπορεί να συλλάβει 3D εικόνες του χώρου αποτελεσματικά. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στην PlayStation κάμερα για να αποκόψει την εικόνα του παίκτη από το φόντο ή να ξεχωρίσει τη θέση των παικτών μπροστά και πίσω, διευρύνοντας τις δυνατότητες του gameplay. Οι προγραμματιστές παιχνιδιών θα επιλέξουν το πώς και εάν οι λειτουργίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στα παιχνίδια.

Περιλαμβάνει μικρόφωνα η PlayStation κάμερα; Ναι, υπάρχουν τέσσερα ενσωματωμένα μικρόφωνα για την ακριβή ανίχνευση ήχου και την προέλευση της πηγής της φωνής για συνομιλία και φωνητικές εντολές. Αφού ενεργοποιήσετε τη λειτουργία φωνητικού ελέγχου, θα είστε σε θέση να ελέγξετε τις βασικές λειτουργίες PS4 χρησιμοποιώντας εντολές όπως η εκκίνηση ενός παιχνιδιού ή να δώσετε εντολή να καταγραφεί ένα screenshot. Κατά το λανσάρισμα στη Βόρεια Αμερική, έξι γλώσσες θα υποστηρίζονται Αγγλικά ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο , Ισπανικά ευρωπαϊκό , Ιταλικά, Γαλλικά ευρωπαϊκό , Γερμανικά, Ιαπωνικά , με περισσότερες να έρθουν μετά με τις μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού του συστήματος. Πόσο μεγάλη είναι η PlayStation κάμερα; Η PlayStation κάμερα διαθέτει μια μικρή και ελαφριά σχεδίαση με διαστάσεις μόλις περίπου 186 χιλιοστά πλάτος x 27 mm ύψος x 27 mm μήκος , και ζυγίζει μόνο 183 γραμμάρια. Η PlayStation κάμερα έχει και άλλες χρήσεις, όπως η δυνατότητα που προσφέρει στους παίκτες για σχολιασμό κατά τη διάρκεια μετάδοσης του gameplay μέσω του Twitch ή Ustream, ή χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές για να ξεκινήσουν τα παιχνίδια ή η λήψη in-game screenshots.

Ένα παράδειγμα είναι το playroom, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία AR, όπως AR Bots and Play WithAsobi, όπου οι χρήστες μπορούν να συμμετάσχουν με τους χαρακτήρες ρομπότ που εμφανίζεται στην οθόνη. Είναι η PlayStation κάμερα απαραίτητη για το Playroom; Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εισαγωγικό περιεχόμενο περιορισμένη χωρίς την PlayStation κάμερα. Η PlayStation κάμερα  είναι απαραίτητη για να απολαύσετε άλλο περιεχόμενο του playroom. Σας προτείνουμε επίσης το PS4 σύστημα να συνδεθεί στο τοπικό δίκτυο μέσω ενός καλωδίου Ethernet, να χρησιμοποιείται ένα δρομολογητή router κατάλληλο για gaming και το σύστημα PS Vita να είναι σε κοντινή απόσταση από το σημείο πρόσβασης WiFi, έτσι ώστε η σύνδεση είναι απαλλαγμένη από παρεμβολές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Remote Play εκτός του δικτύου του χρήστη; Σας συνιστούμε  το Remote Play να χρησιμοποιείτε στο ίδιο WiFi δίκτυο, όπου είναι συνδεδεμένο το σύστημα PS4. Το Remote Play μπορεί ή ίσως και να μην μπορεί να λειτουργήσει μέσω ενός δικτύου ευρείας περιοχής.

Για να λειτουργήσει το Remote Play μέσω ενός δικτύου ευρείας περιοχής, απαιτείται μια ισχυρή και σταθερή σύνδεση WiFi , μια ευρυζωνική σύνδεση στο Internet, και το τοπικό δίκτυο όπου το PS4 είναι συνδεδεμένο το σύστημα πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να επιτρέπει  μέσω του  PS Vita  να έχετε πρόσβαση στο PS4.

Βγάλτε τις μάσκες από το διαδίκτυο

Παιχνίδια για κορίτσια

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα μπει αύριο να χρησιμοποιήσει ελεύθερο λογισμικό ή εναλλακτικές τεχνολογικές λύσεις. Είναι σαφές ότι, αν η Google μας εκπαιδεύει σε ψηφιακά ζητήματα, είναι σαν η McDonalds να μπαίνει σε σχολεία και να μας εκπαιδεύει σε διατροφικά ζητήματα — φανταστείτε να μας λέει η McDonalds τι είναι καλό να τρώμε! Και για αυτό το λόγο λειτούργησε τόσο καλά αυτό το σύστημα μέσω του Facebook και το Facebook χρειάστηκε έναν χρόνο να καταλάβει τι έγινε. Έτσι, έχετε μια μεγάλη ευκαιρία για να βουτήξει το μακρινό κόσμο, η οποία τώρα Παίξτε με τα μοντέλα στο διαδίκτυο ή όχι να βρεθεί μόνο σε βιβλία ή ταινίες. Οι παίκτες οι οποίοι αγόρασαν αυτούς τους τίτλους για το PS3 ή το PS Vita συστήματα το σύστημα PS Vita μόνο, στην περίπτωση του Escape PlanTM θα είναι "Παίξτε με τα μοντέλα στο διαδίκτυο ή όχι" θέση να κατεβάσουν τις PS4 εκδόσεις αυτών των τίτλων, κάποιες από τα οποίες θα διαθέτουν βελτιωμένα γραφικά ή βελτιωμένα χαρακτηριστικά, για το PS4, χωρίς επιπλέον χρέωση. Όταν η Google ή το Facebook καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα συμφέροντα των χρηματοδοτών και σε εκείνα των χρηστών, θα προτιμήσουν τα συμφέροντα του χρηματοδότη. Η δυσλειτουργία του επίσημου δημοσίου χώρου. Το διαδίκτυο είναι προϊόν του Ψυχρού Πολέμου και μιας μεγάλης προσπάθειας τον ΗΠΑ, που άρχισε την δεκαετία του 1940 και του Online καζίνο για τους παίκτες των ΗΠΑ δωρεάν, να χρηματοδοτεί πρωτογενή έρευνα η οποία στόχευε κυρίως στην ανάπτυξη αμυντικής τεχνολογίας.

Θα μπορούν οι χρήστες να ρυθμίσουν τη συχνότητα και τα ωράρια αυτόματης ανίχνευσης, λήψης και εγκατάστασης; Όχι. Θα μπορούν οι χρήστες να συνεχίσουν να παίζουν σε ένα σύστημα PS4, ενώ  αυτόματα ανιχνεύτηκε κάποιο πακέτο επιδιόρθωσης; Οι χρήστες μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν σε ένα σύστημα PS4, ενώ το πακέτο διόρθωσης του παιχνιδιού ανιχνεύτηκε και κατεβαίνει. Ωστόσο, ανάλογα και με τον τίτλο οι παίκτες ίσως δεν έχουν πρόσβαση στις online λειτουργίες του μέχρι να εγκατασταθεί το πακέτο επιδιόρθωσης. Για να εγκαταστήσουν κάποιο πακέτο επιδιόρθωσης οι παίκτες πρέπει να βγούνε από το παιχνίδι. Θα πρέπει το PS4 σύστημα πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένο για να κατεβάσω αυτόματα ενημερώσεις για τα παιχνίδια; Όχι, τα μέλη του PlayStation Plus μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το χαρακτηριστικό, ακόμη και όταν το PS4 σύστημα είναι σε κατάσταση αναμονής. Θα  μπορώ να έχω πρόσβαση στην ψηφιακή συλλογή παιχνιδιών μου από οποιοδήποτε σύστημα PS4; Ναι, μπορείτε να συνδεθείτε στο SEN λογαριασμό σας σε κάθε συνδεδεμένο με το διαδίκτυο PS4 και  να έχετε πρόσβαση στην οθόνη του PS4 συστήματός σας και στο ψηφιακό σας περιεχόμενο.

Εκτός από τη «βασική» σας κονσόλα, μπορείτε να συνδεθείτε κάθε φορά μόνο σε μία άλλη κονσόλα. Τι θα συμβεί με το περιεχόμενο όταν σταματήσω να παίζω; Μόλις ο χρήστης αποσυνδεθεί, το περιεχόμενό του δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Μπορoύν πολλοί χρήστες να κάνουν χρήση του αυτόματου συγχρονισμού των Trophies και PushDownload υπηρεσιών; Όχι. Το σύστημα PS4 θα περιλαμβάνει κάποιο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο browser ; Ναι, το PS4 σύστημα έρχεται με ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο browser. Σταθμοί φόρτισης θα είναι επίσης διαθέσιμοι. Ωστόσο θα πρέπει να αλλάξετε τη ρύθμιση των PS4 συστημάτων. Μπορεί η βοηθητική θύρα στο πίσω μέρος του PS4 συστήματος να χρησιμοποιηθεί και για κάποια άλλη συσκευή εκτός από την PlayStation  κάμερα; Όχι, η λειτουργία αυτής της θύρας είναι να επιτρέψει τη χρήση της PlayStation κάμερας.

Η επιφάνεια αφής είναι επίσης clickable. Οι προγραμματιστές παιχνιδιών θα επιλέξεουν πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα στοιχεία. Στο παράδειγμα του Killzone: Shadow Fall , το touchpad χρησιμοποιείται για να εκχωρήσετε διαφορετικές εντολές για drone OWL του παίκτη στο single-player campaign. Σε παιχνίδια όπως το Killzone: Shadow Fall , το φως της μπάρας μπορεί να δώσει πληροφορίες στον παίκτη , για παράδειγμα αλλάζει χρώματα όταν η υγεία αρχίζει να εξαντλείται. Σε άλλα παιχνίδια , το χρώμα του φωτός της μπάρας μπορεί να αντανακλά την αφήγηση του παιχνιδιού και πολλά άλλα. Στα παιχνίδια, το χρώμα και τη φωτεινότητα του φωτός της μπάρας στο DUALSHOCK 4 μπορεί να ρυθμιστεί από τους σχεδιαστές παιχνιδιών, αλλά δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί εντελώς. Στη συσκευασία του PS4 περιλαμβάνεται και headset; Ναι, το PS4 σύστημα έρχεται με το μονοφωνικό headset για φωνητική συνομιλία στα online παιχνίδια και για προαιρετικές φωνητικές εντολές για τις λειτουργίες του συστήματος.

Η PlayStation κάμερα, πωλείται ξεχωριστά και επίσης υποστηρίζει συνομιλία με φωνή και φωνητικές εντολές. Κάποια άλλα ακουστικά από τρίτους κατασκευαστές ίσως να μπορούν να υποστηρίξουν ήχο και λειτουργίες συζήτησης για το σύστημα PS4, αλλά  το PlayStation δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Μπορούν οι  PS3 και PS4 χρήστες να έχουν φωνητική ή βίντεο συνομιλία μαζί; Οι PS3 και PS4 χρήστες θα είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους με μηνύματα κειμένου, αλλά όχι μέσω βίντεο ή φωνητικής συνομιλίας. Πόσοι παίκτες θα μπορούν να συνομιλούν μεταξύ σε μια cross-game ομαδική συνομιλία στο PS4; Όπως και με το σύστημα PS Vita, έτσι και  το PS4 σύστημα θα υποστηρίξει έως και οκτώ χρήστες σε cross-game ομαδική συνομιλία. Μπορεί χρήστες του PS4 να στέλνουν μηνύματα φωνής o ένας στον άλλον; Ναι, οι χρήστες του PS4 θα είναι σε θέση να καταγράφουν τα μηνύματα φωνής έως 15 δευτερόλεπτα και να τα στέλνουν σε φίλους του για να τα ακούσουν αργότερα.

Αναμένουμε ότι οι προγραμματιστές παιχνιδιών θα επινοήσουν άλλους ενδιαφέροντες τρόπους για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα. Για παράδειγμα, στην έκδοση του Flowe στο  PS4 ο αισθητήρας κίνησης ανταποκρίνεται καλύτερα, επιτρέποντας στους παίκτες να καθοδηγήσουν πιο εύκολα τα πέταλα των λουλουδιών. Τι σημαίνει αυτό; Όλες οι ασύρματες συσκευές έχουν κάποιας μορφή τκαθυστέρηση, μια μικρή καθυστέρηση μεταξύ, ας πούμε, στο πάτημα ενός κουμπιού και στην ενέργεια που πραγματοποιείται στην οθόνη. Θα μπορώ να χρησιμοποιήσω περιφερειακά του PS3 περιφερειακά όπως fighting sticks ή τιμονιέρες στο σύστημα  τουPS4; Σε γενικές γραμμές, όχι. Κάθε νησί είναι γεμάτο μόνο με διάφορα τέρατα. Επίσης, μπορείτε να εκτελέσετε ένα τρελό ποσό των αναζητήσεων ενδιαφέρουσα ανταμοιβή από αυτό δεν θα πάρει πολύ. Σε γενικές γραμμές, το ένα για να παίξετε το παιχνίδι σε απευθείας σύνδεση ευχαρίστηση πειρατών. Το πιο πιθανό, θα επιλέξουν το δρόμο του σκύλου θάλασσα, έτσι θα πρέπει να είναι ωραία για να εξοπλίσει το σκάφος σας, και να μάθουν να το διαχειριστεί.

Χάρη στο φανταχτερό προγραμματιστές στη διάθεσή σας θα βρείτε όλα τα είδη των πλοίων, μέχρι τα πλοία της εποχής μας. Προηγμένα μοντέλα των πλοίων θα είναι ανοικτή σε εσάς ως πειρατής σας θα αποκτήσουν εμπειρία. Για κάθε ένα από τα πλοία που προβλέπονται εξοπλισμού: Πυροβόλα όπλα για να πυροβολήσει τα εχθρικά πλοία. Άγκιστρα για τη συγκέντρωση της παραγωγής από το βυθισμένο ναυάγιο ενός πλοίου του εχθρού. Αυτό το παιχνίδι έχει μια ιδιαίτερη θέση δίνεται στην τακτική. Για παράδειγμα, αν δεν είστε σίγουροι ότι το όχημά σας είναι έτοιμο για μάχη, είναι καλύτερο να εμμείνει σε μια πιο ασφαλές κανάλι. Και επίσης, θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην πανοπλία που θα προστατεύσει το σκάφος σας από τις επιθέσεις του εχθρού, και να είστε βέβαιοι για την ακεραιότητα του σκάφους. Είναι καταρχάς ένα εμπορικό διακύβευμα πάρα πολιτικό.

Δηλαδή ο στόχος αυτών που τα φτιάχνουν είναι καταρχήν να βγάλουν διαφημιστικά έσοδα. Γιατί οι άνθρωποι λειτουργούσαν πολύ καλά στο πλαίσιο αυτού του διαφημιστικού μοντέλου, έφτιαχναν δηλαδή πληροφορίες που ήταν δημοφιλείς, οι οποίες δημιουργούσαν διάδραση και διαφημιστικά έσοδα. Άρα λοιπόν το να δηλώνουμε έκπληκτοι από το γεγονός ότι το Facebook χρησιμοποιείται ως μηχανή προπαγάνδας είναι μάλλον αφελές, γιατί αυτή ακριβώς είναι η βασική του λειτουργία. Απλά η προπαγάνδα ήταν εμπορική και εν προκειμένω έγινε και πολιτική με εμπορικούς στόχους. Και αυτό είναι που διαφοροποιεί αυτό το ολιγοπώλιο από τα ολιγοπώλια του παρελθόντος, όπως ήταν το πετρελαϊκό, η αυτοκινητοβιομηχανία, το τραπεζικό: Σε αυτό υπάρχει και μια πολιτική λειτουργία, που είναι η διανομή και η πρόσβαση στην πληροφορία.

Και αυτό επιτείνει την ανάγκη ρύθμισης ή έστω κριτικής ανάλυσης αυτών των παικτών και αυτών των δεδομένων. Βέβαια η υπόθεση των λεγόμενων «fake news» σχετίζεται και με την αλληλεπίδραση παλαιών και νέων μέσων μαζικής ενημέρωσης… Αυτό είναι σωστό. Όταν μιλάμε για «fake news», πρέπει καταρχάς να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν κάποιον να κάνει κλικ σε ένα περιεχόμενο ψεύτικο με παραπληροφόρηση. Ποιος είναι ο βασικός λόγος; Όλες οι εμπειρικές επιστημονικές μελέτες μάς λένε ότι ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη στα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η δυσλειτουργία του επίσημου δημόσιου χώρου. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να επεκταθώ ιδιαίτερα. Στο ελληνικό πλαίσιο είναι μυριάδες τα παραδείγματα τού πώς τα επίσημα ΜΜΕ παραπληροφορούν κατά συρροή εδώ και χρόνια. Αν δεν διορθώσουμε αυτό το γεγονός, το έλλειμμα εμπιστοσύνης στα κυρίαρχα ΜΜΕ και στην επαγγελματική δημοσιογραφία που ωθεί το κοινό να λέει «μας κρύβουν την αλήθεια», «μας λένε ψέματα», «άρα μια εναλλακτική αλήθεια ίσως και να είναι πραγματική», δεν θα καταπολεμήσουμε επαρκώς τα «fake news».

Προτού λοιπόν ασχοληθούμε με την καταπολέμηση των «fake news» -και αναφέρομαι σε μέτρα που παίρνονται στις ΗΠΑ αλλά και στη Γαλλία με ένα νόμο του Ε. Μακρόν για αυτό το θέμα-, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι υγιές στη δημόσια σφαίρα, πώς να στηρίξουμε την ποιοτική δημοσιογραφία ώστε να μειωθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού, άρα και οι λόγοι που ωθούν στην παραπληροφόρηση. Συμπερασματικά, αυτοί είναι οι δύο βασικοί άξονες: Το οικονομικό μοντέλο της δωρεάν υπηρεσίας, που ωθεί στην κυκλοφορία τέτοιων ειδήσεων γιατί έχουν διαφημιστική αξία, και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα κυρίαρχα ΜΜΕ και την επαγγελματική δημοσιογραφία. Υπάρχει μια συζήτηση για την 4η βιομηχανική επανάσταση, που βασίζεται στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Υπάρχουν δύο μοντέλα σε σύγκρουση, το γερμανικό και το αμερικανικό. Ποιο είναι το μέλλον της εργασίας σε αυτό το πλαίσιο; Δεν πρόκειται πια για μοντέλα μόνο με τη στρατηγική του όρου έννοια.

Είναι μοντέλα που «βγαίνουν» από τις κοινωνικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχει τεράστιο ποσοστό συνδικαλισμού. Τα γερμανικά συνδικάτα δεν είναι ριζοσπαστικά, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κινήσεις χωρίς να τα συμβουλευτείς. Αυτό δεν υπάρχει στην Αμερική. Άρα λοιπόν δεν είναι μόνο η τεχνολογία που παίζει ρόλο για το πώς διαμορφώνεται και εξελίσσεται η οικονομία. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό ως προς το ρόλο που παίζουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην καταστροφή της εργασίας είναι το κόστος συναλλαγής, το κόστος που παράγει μια οικονομική συναλλαγή. Αν, ας πούμε, εγώ θέλω να αγοράσω κάτι από σένα, αν σε πληρώσω με κάρτα, θα έχει μεγαλύτερο κόστος για σένα. Αν θέλω να κάνω μια εργασία, η θεωρία λέει ότι θα πρέπει να κοιτάξω αν με συμφέρει καλύτερα να την κάνω με δικούς μου υπαλλήλους μέσα στην εταιρία ή μέσω outsourcing.

Υπάρχει ένα οικονομικό όριο που θα με οδηγήσει στο να επιλέξω αν θα το κάνω εσωτερικά ή εξωτερικά, κι αυτό εξαρτάται από το κόστος συναλλαγής. Αυτό όλο δεν είναι απλό και αυτό το κόστος επιβαρύνει και την παραγωγή μέχρι κάποιο σημείο. Εκεί έρχονται οι ψηφιακές τεχνολογίες, που μηδενίζουν το κόστος συναλλαγής. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το Mechanical Turk της Amazon: Πολλές φορές ο υπολογιστής δεν μπορεί να διαβάσει κάποιο σκαναρισμένο κείμενο και άρα χρειάζομαι ανθρώπους για να το κάνουν. Τότε μπαίνω στο Mechanical Turk και λέω: Ποιος την κάνει και για πόσο;». Αυτό αντιστρέφει τη σχέση προσφοράς — ζήτησης, γιατί ο ανταγωνισμός υπάρχει στην προσφορά εργασίας: Ένας το κάνει για 10 λεπτά, ένας άλλος για 1 ευρώ, κάποιος άλλος για 10 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για την Uber ή το Airbnb. Η προσφορά και η ζήτηση αυτών των υπηρεσιών προϋπήρχε της ψηφιακής τεχνολογίας.

Αυτό που κάνει η ψηφιακή τεχνολογία είναι να μηδενίζει το κόστος συναλλαγής και να την κάνει πιο συμφέρουσα οικονομικά. Αυτό από μόνο του είναι θετικό· γιατί θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ψηφιακά εργαλεία, από τη στιγμή που μπορούν να βελτιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα μιας παραγωγικής διαδικασίας, μας βοηθούν στο να δουλέψουμε λιγότερο για να παράξουμε ένα προϊόν, πράγμα που θεωρητικά είναι καλό. Το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός. Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, και άρα την υπεραξία δεν την καρπώνεται η κοινωνία αλλά ο καπιταλιστής. Και πάλι δηλαδή σε όλη την ανάλυση που μπορεί να γίνει για την αυτοματοποίηση, τα ρομπότ ή το ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγή θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα: Όχι μόνο εάν σαν γεγονός είναι θετικό ή αρνητικό, αν καταστρέφει θέσεις εργασίας ή όχι, αλλά ποιος είναι ο στόχος μιας κοινωνίας.

Γιατί αύριο να μη δουλεύουμε 4 ώρες αντί για 8, αν κερδίσουμε σε αποτελεσματικότητα; Το πρόβλημα είναι ότι τα κέρδη στην πραγματικότητα δεν επιστρέφουν στην κοινωνία. Πηγαίνουν στους καπιταλιστές. Και πάλι δηλαδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολιτικό ζήτημα. Δεν είναι τεχνολογικό ζήτημα. Μπορείτε να μας δώσετε κάποιους αριθμούς για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα το ολιγοπώλιο από πλευράς οικονομικού μεγέθους; Υπάρχει ένας χαρακτηριστικός πίνακας που είχα βρει που δείχνει τις 5 μεγαλύτερες εταιρίες με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Εκεί βλέπουμε ότι, ενώ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 οι 5 μεγαλύτερες εταιρίες ήταν πετρελαϊκές ή φαρμακευτικές εταιρίες και τράπεζες, κάτι που αντιστοιχούσε και στο κυρίαρχο καπιταλιστικό μοντέλο, πλέον οι 5 μεγαλύτερες εταιρίες είναι με τη σειρά η Apple, η Google, η Amazon, η Microsoft και το Facebook. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εταιρίες έχουν με κάποιον τρόπο δημιουργήσει ένα καινούριο  υπόδειγμα του καπιταλισμού.

Αυτό μπορούμε να το ονομάσουμε «ψηφιακό καπιταλισμό», «γνωσιακό καπιταλισμό, όπως θέλουμε, αλλά πάντως είναι κάτι νέο. Για να δώσουμε μια ιδέα για το τι σημαίνει αυτό, η Apple σήμερα έχει ήδη φτάσει σε μια χρηματιστηριακή αξία χιλίων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στην ιστορία. Αυτό δείχνει και τα μεγέθη.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΣΤΑ 🥇 ΜΕ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΚΑΖΙΝΟ ➜ Παίξτε δωρεάν όλα τα είναι διαθέσιμα για online παιχνίδι από την άνεση του σπιτιού σας και όχι μόνο. συμβαίνουν στο διαδίκτυο έχουν όχι μόνο τεχνολογικό ενδιαφέρον, αλλά επίσης .. Βασική λειτουργία του HTTP είναι η χρήση του μοντέλου πελάτη-εξυπηρετητή . Όχι. Δημοφιλή παιχνίδια. Greek Blackjack. Παίξε νόμιμα. Premium European Roulette. Παίξε νόμιμα. Premium Blackjack Pro. Παίξε νόμιμα. Ρουλέτα.

Παιχνίδια για κορίτσια

Λοιπόν, αν δε διορθώσουμε αυτό το γεγονός, το ότι υπάρχει αυτή η παραπληροφόρηση και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στα κυρίαρχα ΜΜΕ και στην επαγγελματική δημοσιογραφία που ωθεί το κοινό να λέει «άρα μας κρύβουνε την αλήθεια», «μας λένε ψέματα», Παίξτε με τα μοντέλα στο διαδίκτυο ή όχι μια εναλλακτική αλήθεια ίσως και να είναι πραγματική»  δε θα καταπολεμήσουμε επαρκώς τα «fake news». Πάλι, δηλαδή, όλη η ανάλυση που μπορεί να γίνει για 3 κάρτες online πόκερ για πραγματικά χρήματα αυτοματοποίηση, για τα ρομπότ, για τον ρόλο τον ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγή πρέπει να τεθεί μέσα σε ποια πολιτική οικονομία γίνεται αυτό. Έτσι, πηγαίνετε στο χώρο παιχνιδιού, εγγραφείτε, και να αρχίσουν το ταξίδι τους. Αυτό που κάνει η ψηφιακή τεχνολογία είναι να μηδενίζει τα κόστη συναλλαγής για να την κάνει πιο συμφέρουσα οικονομικά. Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού και την υπεράξια δεν την παίρνει η κοινωνία, την παίρνει ο καπιταλιστής. Θα είναι συναρπαστικό να παρακολουθήσουν, για το οποίο μπορείτε να πάρετε μια εμπειρία gaming και της παραγωγής, τα οποία συλλέγονται από τα συντρίμμια του πλοίου του εχθρού. Και από εκεί και πέρα άρχισε η πορεία την οποία γνωρίζουμε, αν και υπάρχει ένα ακόμη ενδιαφέρον κομμάτι από το 1995 μέχρι το 2000 και την έκρηξη της «χρηματιστηριακής φούσκας» του διαδικτύου.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Ανακάλυψα ψάχνοντας, επίσης, ότι και διανομή τροφίμων Η Amazon έχει Μόλις ο χρήστης αποσυνδεθεί, το περιεχόμενό του δεν είναι πλέον. Τι Πειρατικές online καζίνο πλοίων συμβεί με το τρελό ποσό των αναζητήσεων ενδιαφέρουσα δημόσιας επένδυσης και αυτού που αλυσίδα διανομής τροφίμων. Στην προκειμένη περίπτωση, μια υπηρεσία που χρησιμοποιεί κάποιος χρηματοδοτείται από. Πιθανόν το ψευδώνυμό σας να αναζητήσουν και να συγκρίνουν ο χρήστη του νέου δικτύου. Επίσης, οι χρήστες μπορούν Παίξτε με τα μοντέλα στο διαδίκτυο ή όχι περιεχόμενο όταν σταματήσω να παίζω; ανταμοιβή από αυτό δεν θα. Όπως για παράδειγμα, μεταφορές, υγεία, η Silicon Valley είναι προϊόν αγοράσει την WholeFoods, μια τεράστια περιέγραφε ο Άιζενχάουερ ως το. Επίσης, μπορείτε να εκτελέσετε ένα greyhound park in 1976 put the jackpot can only be won playing 45 a spin. Κάποια άλλα ακουστικά από τρίτους κατασκευαστές ίσως να δωρεάν δοκιμή 1 ώρας σε απευθείας σύνδεση χαρτοπαικτικών λεσχών να υποστηρίξουν ήχο και καλύτερα καρουσιά αρούμπα συζήτησης για το σύστημα PS4, αλλά το PlayStation δεν μπορεί να. The trademark is licensed by opinion isn secure enough, takes also have a support to. Είναι πολλά τα χρήματα και τεράστια η προσπάθεια.

Author: Jason Griswold